Požiar v Banskej Štiavnici: Stav v zasiahnutých kultúrnych inštitúciách a centrách

Požiar v Banskej Štiavnici: Stav v zasiahnutých kultúrnych inštitúciách a centrách

Zďaleka nie len Banskoštiavničania, ale my všetci, ktorí máme k Banskej Štiavnici blízko, chodievame tam radi a vieme oceniť výnimočnosť tohto mesta, si budeme pamätať smutný dátum 18. marec 2023, kedy rozsiahly požiar napáchal obrovské škody a zasiahol osem budov v historickom centre mesta. Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne však ide o skrat elektrického vedenia.

V rámci ranných a popoludňajších Ladení sme zisťovali, v akom stave sa nachádzajú priamo zasiahnuté kultúrne inštitúcie a centrá. Aké sú následky požiaru, aké kroky sa vyhodnocujú ako prioritné a najmä, ako sa im dá v týchto chvíľach pomôcť. Deň po dni sme sa telefonicky spájali so Slovenským Banským múzeom, Eleuzínou, Divadlom Kosmopol, Banským archívom, Základnou umeleckou školou aj Antikvariátikom.

V pondelok Zuzana Golianová telefonovala s režisérkou, scenáristkou a dramaturgičkou Milou Dromovich z Divadla Kosmopol, ktoré hrávalo v ťažko zasiahnutom kultúrnom centre Eleuzína. Ako hovorí, vlna solidarity je mohutná a to im dodáva s energiou aj nádej:

Požiar v Banskej Štiavnici - Mila Dromovich z Divadla Kosmopol Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Jarmila Vitovičová v utorok telefonovala s Tomášom Lazarom, majiteľom známeho Antikvariátiku v Banskej Štiavnici, ktorý bol takisto zasiahnutý požiarom, no vďaka rýchlej pomoci ľudí sa priamo na mieste podarilo väčšinu kníh včas zachrániť pred ohňom či vodou:

Požiar v Banskej Štiavnici - Tomáš Lazar z antikvariátu v BŠ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V stredu Zuzana Golianová oslovila Irenu Chovanovú, riaditeľku Základnej umeleckej školy v Banskej Štiavnici. V budove školy sa nachádzal aj výnimočný drevený krov z roku 1750, strecha však nenávratne zhorela do tla... Tomáš Bartoňek telefonoval aj so Zuzanou Denkovou zo Slovenského Banského múzea:

Požiar v Banskej Štiavnici - Irena Chovanová, riaditeľka ZUŠ BS Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Požiar v Banskej Štiavnici - Slovenské Banské múzeum BŠ - Zuzana Denková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Martin Uram telefonoval s Marekom Pavlíkom, prevádzkovateľom Eleuzíny a Mariana Jaremková oslovila Petra Konečného, vedúceho Slovenského banského archívu:

Požiar v Banskej Štiavnici - Marek Pavlík z Eleuzíny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Požiar v Banskej Štiavnici - Peter Konečný, vedúci banského archívu v BS Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vypočujte si tiež:

Vzniká kultúrna iniciatíva na pomoc Banskej Štiavnici

Požiar v Banskej Štiavnici očami slovinskej prekladateľky Diany Pungeršič

Glosa týždňa Samuela Szabóa

Vyhlásená je aj finančná zbierka na portáli Donio, kde môžete prispieť a pomôcť zasiahnutým objektom zmierniť dopady požiaru. Kúpou kvalitnej knihy môžete podporiť aj internetový obchod Antikvariatik.sk.


foto/zdroj: Eleuzína FB

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame