Pripomíname si druhé výročie vojny na Ukrajine

Pripomíname si druhé výročie vojny na Ukrajine

24. februára uplynú dva roky, odkedy Rusko vojensky napadlo nášho východného suseda - Ukrajinu. Za ten čas sme zistili, ako málo poznáme a ako málo sme dovtedy hovorili o histórii a kultúre tejto krajiny, ktorá si chce zachovať svoju samostatnosť a viesť svoj štát k demokracii bez zásahu iných mocností.

Za tie dva roky sme mali v štúdiu Rádia Devín viacero ukrajinských spisovateľov, režisérov, hudobníkov. Reflektovali sme kultúrne počiny, ktorý tematizovali dianie na Ukrajiny, či už v divadle alebo v dokumentoch slovenských tvorcov. Časť z nich Vám pripomenieme ako gesto, že nie sme ľahostajní a ani dva roky neodviali z nás prirodzenú ľudskú emóciu spolupatričnosti a záujmu o druhého.

Herečka Zuzanu Fialovú v činohre SND účinkovala v hre Valérie Schulczovej a kolektívu autorov s názvom 24. Inscenácia, ktorá hovorila aj o osudoch ukrajinských utečencov, sa uvádzala od mája 2022 do novembra minulého roka. Redaktorka Ivica Ruttkayová jej vtedy položila otázku: „čo pre vás znamená vojna?“, odpovedá Zuzana Fialová:

Druhé výročie vojny na Ukrajine - Zuzana Fialová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
celý rozhovor na vypočutie

Ostap Slyvynsky je zostavovateľom Slovníka vojny, ktorý vyšiel v slovenskom preklade Veroniky Goldiňákovej v roku 2023. Vtedy bol hosťom aj u nás v štúdiu a rozhovor, ktorý tlmočila Anna Siedykh viedol Marek Lupták, ktorý sa spýtal ako mu vojna zmenila život:

Druhé výročie vojny na Ukrajine - Ostap Slyvynsky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

celý rozhovor na vypočutie

Filmár a kameraman Michal Fulier patrí medzi tých, ktorí nám sprostredkovávali dianie za našou východnou hranicou. Spolu s režisérkou Janou Bučkou vytvorili dokumentárny film Čo ste urobili Rusom? V čase jeho ciest na vojnou postihnutú Ukrajinu sa s ním v našom vysielaní rozprávala Zuzana Golianová. Pokračuje Michal Fulier:

Druhé výročie vojny na Ukrajine - Michal Fulier Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
celý rozhovor na vypočutie

V relácii Ars litera bola hostkou Evy Reiselovej  ukrajinská hudobníčka Mila Medvedovská, ktorej minulý rok vyšiel na Slovensku album Za dlaňou - v rozhovore spomenuli aj predvojnové obdobie, keď Mila Medvedovská chodila vo svojom rodnom meste Charkove aj do antikvariátov. Ako je to dnes?

Druhé výročie vojny na Ukrajine - Mila Medvedovská Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

celý rozhovor na vypočutie

Pri tejto téme je dôležité poznať aj históriu vojen v našich dejinách. Spisovateľ, vedec a lekár Vlado Šimko sa narodil sa v roku 1931 a druhú svetovú vojnu si pamätá viac ako dobre. V roku 1968 emigroval a v USA sa venoval vede a výskumu. Po návrate do vlasti vydal, okrem iných literárnych textov, aj svoj autentický denník z detstva. Už ako desaťročný si začal zaznamenávať svoje zážitky a písal si ich aj počas najťažších mesiacov evakuácie z Bratislavy. Dnes je to pre nás autentický doklad doby a situácií, v ktorých sa ocitli konkrétni ľudia. Tieto denníkové záznamy vyšli knižne pod názvom Zápisky vojnového dieťaťa. Redaktorka Ivica Ruttkayová oslovila autora Vlada Šimka:

Druhé výročie vojny na Ukrajine - Vlado Šimko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


celý rozhovor na vypočutie


Ďalšie rozhovory z Archívu RD:

Ivan Ostrochovský o filme Svetloplachosť

Rozhovor s režisérom a fotografom Jurajom Mravcom ml.

Rozhovor s Jurajom Mravcom ml.: Propaganda pôsobí ako droga

Režisér Vitalij Manskij o filme Východný front


Rozhlasová hra Treba vôbec upratovať v čase vojny? - Archív EXTRA
Foto/zdroj: Jeff Dillon

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame