Zázračný oriešok 2020: Výsledky poslucháčskej súťaže Rádia Devín

Zázračný oriešok 2020: Výsledky poslucháčskej súťaže Rádia Devín

Festival rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok má za sebou svoj 11. ročník. Z dôvodu mimoriadnych opatrení súvisiacich s novým koronavírusom sa festival skončil o deň skôr. Všetky sprievodné podujatia festivalu, ktoré sa mali konať vo štvrtok 1. októbra 2020, sa podarilo zrealizovať ešte v stredu 30. septembra 2020. Na galavečere v Piešťanoch sme sa dozvedeli mená víťazných rozhlasových rozprávok v súťaži. Reportáž z vyhodnotenia si môžete vypočuť v našom Kultúrnom denníku: Vyhodnotenie festivalu Zázračný oriešok 2020.

Pred samotným festivalom prebehla vo vysielaní Rádia DEVÍN aj poslucháčska súťaž.
Najlepšou Rozhlasovou hrou pre celú rodinu poslucháčov RÁDIA DEVÍN, sa stala hra:

Chanuka alebo Dva listy o šťastí

Autor literárnej predlohy: Isaac Bashevis Singer
Autor rozhlasovej dramatizácie: Jaroslav Rozsíval

Rozhlasová hra vychádza z predlohy držiteľa Nobelovej ceny za literatúru I.B.Singera.

Účinkujú: Peter Sklár, Martin Kaprálik, Lucia Hurajová, Peter Mikulík, Laco Kerata, Juraj Predmerský, Andrej Hryc a členovia detskej rozhlasovej dramatickej družiny.

Dramaturgia: Beata Panáková
Zvukový majster: Stanislav Kaclík
Hudobná dramaturgia: Katarína Bielčíková
Napísal a režíroval: Jaro Rozsíval

Rozhlasovú hru Chanuka alebo Dva listy o šťastí si môžete vypočuť TU: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1365/1146324


O tvorcoch:


rr.jpg

Jaroslav ROZSÍVAL
, 1957
Vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU v Bratislave. Od r.1986 pôsobil v Slovenskom rozhlase ako režisér Slovesnej umeleckej realizácie, kde sa venoval prevažne detskej a mládežníckej tvorbe. V r.1993 získal hlavnú cenu na Prix Futura /Prix Europa/ v Berlíne za realizáciu hry Zuzany Uličianskej "Keď bude pekne, pôjdeme von". Od r. 1993 do r. 2003 pracoval v Rádiu Slobodná Európa. Od r. 2004 pôsobil vo viacerých tlačených médiách a od r.2005 pracuje v Slovenskej televízii – RTVS – ako vedúci redaktor zahraničného spravodajstva a neskôr ako dramaturg akvizícií. Spolupracuje s Rádiom Devín – ako autor, moderátor a režisér. Získal niekoľko prémii Literárneho fondu a v r. 2019 aj cenu na súťaži Zázračný oriešok v Piešťanoch. Okrem toho je aj aktívnym jazzovým a rockovým hudobníkom. Žije v Bratislave.

ddd.jpg

Isaac BASHIEVIS SINGER, 1904 – 1991
Spisovateľ, žurnalista. Pochádzal z poľskej ortodoxnej rodiny – jeho otec i starší brat boli chasidskými rabínmi. Písať začal pod vplyvom ruských klasikov – Dostojevského, Čechova, Turgeneva, ale i Strindberga, Maupassanta či Arthura C. Doyla. Patril ku skupine amerických spisovateľov, ktorí písali výhradne v jazyku jidiš. Je autorom osemnástich románov pre dospelých, štrnástich knižiek pre deti a mládež, mnohých článkov a esejí. Veľkú pozornosť si získal svojou poviedkovou tvorbou – tá je súčasťou desiatok antológií. V roku 1978 získal Nobelovu cenu za literatúru. Medzi jeho najznámejšie diela patria Tiene nad Hudsonom, Príbehy z detstva, Rodina Moskatova, Láska a vyhnanstvo, Nepriatelia, atď.

BP.jpg

Beata PANÁKOVÁ, 1959
Dramaturgička, prozaička a prekladateľkaV roku 1992 ukončila externú ašpirantúru v literárnovednom ústave SAV. Pracuje ako dramaturgička v Slovenskom rozhlase, Je autorkou monologických rozprávok (Rok času, Andanténa, Malé rozprávky o veľkom hudobníkovi), rozhlasových hier i adaptácií (Ifigénia, Netrpezlivosť srdca, Kino Eden, La Musica II., Albatros, Úlety, Vlčie oko, Balzac a malá čínska krajčírka), literárnych a dokumentárnych pásiem (nielen) o osobnostiach svetovej literatúry. Zaoberá sa aj teoretickými aspektmi rozhlasovej tvorby, o čom napísala už niekoľko prác a štúdií. V roku 1992 ukončila externú ašpirantúru v literárnovednom ústave SAV prácou Podoby rozprávky v rozhlase. Venuje sa prekladom z francúzštiny (od spisovateľa Daniela Pennaca poviedku Pes Tutulák), preložila množstvo literárnych textov (divadelné a rozhlasové hry, romány a poviedky). Do súčasného jazyka prerozprávala román antického autora Longosa Dafnis a Chloé, ktorý vyšiel v edícii Múzy a získal ocenenie Najlepšia kniha jesene 2013. Autorsky pripravila aj ďalšie knihy z tejto edície – starogrécke mýty Orfeus a Eurydika, Eros a Psyché, Teseus a Ariadna. Za preklad knihy René Goscinnyho Prázdniny malého Mikuláša získala Diplom Čestnej listiny IBBY 2014.

Cyklus Zázračný oriešok 2020

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame