Cyklus: Zázračný oriešok 2020

Cyklus: Zázračný oriešok 2020

Od 28. do 30. 9. sa v Piešťanoch konal 11. ročník festivalu Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe. Redaktorka Ivica Ruttkayová pri tejto príležitosti pripravila špeciálny cyklus rozhovorov.

Rozhlasová rozprávka je súčasťou rozhlasového vysielania od roku 1926 a sprevádza deti po generácie. Práve v tieto dni do 1. októbra sa Piešťany zmenili na rozprávkové mesto, pretože sú miestom konania rozhlasového festivalu Zázračný oriešok, festivalu rozhlasovej rozprávky. Redaktorka Ivica Ruttkayová oslovila dramaturgičku a aj rozhlasovú autorku Beatu Panákovú, ktorá sa rozhlasovej rozprávke a príprave večerníčkov venuje desaťročia. Do rozhlasu nastúpila v roku 1983 a spolupracovala na množstve diel s najvýznamnejšími hereckými a literárnymi osobnosťami:

Zázračný oriešok 2020-Rozhovor s Beatou Panákovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Líza, mačka z Trojice je názov minisérie rozhlasových večerníčkov, ktoré dramaturgicky pripravila Beata Panáková s etablovaným rozhlasovým autorom Jánom Uličianskym v réžii Táne Tadlánkovej. Tento titul je jedným z osemnástich titulov, ktoré súťažili na festivale rozhlasovej rozprávky Zázračný oriešok v Piešťanoch. Festival má podtitul Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe a je aj prezentáciou pôvodnej literárnej tvorby pre deti. Viac sa dozvieme od dramaturgičky Beaty Panákovej a spisovateľa Jána Uličianskeho, ktorý má za sebou dvadsať rokov práce rozhlasového dramaturga. Oslovila ich redaktorka Ivica Ruttkayová:

Zázračný oriešok 2020-Rozhovor s Jánom Uličianskym Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pre deti a dospievajúcich je veľmi dôležité, aby aj v rozhlasovej tvorbe mali možnosť stretávať sa s najpodstatnejšími príbehmi ľudstva a poznávať tak hodnoty, ktoré pretrvali veky. Na 11. ročníku festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok v kategórii Hra pre celú rodinu súťail titul Argonauti. Autorom je dramatik a spisovateľ Viliam Klimáček, ktorý pre rozhlas prerozprával starú grécku báj o zlatom rúne. Dramaturgicky spolupracovala Beata Panáková a réžiu hry mala Táňa Tadlánková. S Viliamom Klimáčkom sa stretla redaktorka Ivica Ruttkayová:

Zázračný oriešok 2020-Rozhovor s Viliamom Klimáčkom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na rozprávkovej tvorbe v rozhlase sa roky podieľa dramaturgička Zuzana Kolmosová, ktorá pripravuje rodinné rozhlasové hry. Ako sa dozvieme z rozhovoru redaktorky Ivice Ruttkayovej s dramaturgičkou Zuzanou Kolmosovou, jej profesionálne cesty k rozhlasovej rozprávke boli kľukaté, ale neomylne viedli k cieľu:

Zázračný oriešok 2020-Rozhovor so Zuzanou Kolmosovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Scenárista, rozhlasový autor a spisovateľ Juraj Raýman napísal knihu pre deti, ktorá práve teraz vychádza knižne s názvom Náš brat Hlavička. Podľa jeho textu vznikla aj rozhlasová hra pre deti s názvom Hlavička, ktorá s úspechom súťažila na medzinárodnom festivale rozhlasovej rozprávky Zázračný oriešok v Piešťanoch. Hlavička je príbeh desaťročnej Alice, jej staršieho brata a ich nových kamarátov. Spisovateľ Juraj Raýman označuje túto rozprávku ako sociálnu drámu pre deti. Viac hovorí v rozhovore s redaktorkou Ivicou Ruttkayovou, ktorá oslovila aj dramaturgičku hry Hlavička Zuzanu Kolmosovú:

Zázračný oriešok 2020-Rozhovor s Jurajom Raýmanom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Reportáž zo Zázračného orieška

Viac o festivale Zázračný oriešok a o programe 11. ročníka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame