Glosa týždňa Daniela Salontaya: Studená jar, mačiatka a haiku, návrat budúcnosti

Glosa týždňa Daniela Salontaya: Studená jar, mačiatka a haiku, návrat budúcnosti

: Glosa týždňa v premiére každú sobotu o 8.40 a repríze vždy v stredu o 7.45 v Rannom ladení.

Ak sa vám to zdá názov tejto glosy ako surreálne spájanie pojmov, jej autor, hudobník, Daniel Salontay vám prezradí, ako sa dá spájať – aj zdanlivo nespojiteľné.

Studená jar, mačiatka a haiku, návrat budúcnosti

Studená jar

Za posledné roky sa akoby zredukovali ročné obdobia. Namiesto jar - leto - jeseň – zima, bolo už len leto – zima, leto - zima. Chýbalo mi babie leto prechádzajúce pozvoľna do farebnej jesene, a najviac chýbala pomalá jar. Prebúdzať sa po zime a sledovať pomaly prírodu, to sme už dávno nemali. Bola prvá ozajstná jar po rokoch výsledkom predchádzajúceho smutne vynúteného spomalenia?

Mačiatka a haiku

Kedysi na jar nám neznáma a krásna čierna mačka priviedla na terasu päť mačiatok. Hrali sa a matka si nás pri tom obzrela. Zakrátko sa bez slova zodvihla aj so štyrmi malými a odtiahla ďalej do záhrad. Jedno ostalo a tak sme sa zoznámili so svetom zvierat. Zistili sme, že dokážu predpovedať počasie. Mačky zvlášť upodozrievam, že predvídajú aj správanie sa ľudí. Napríklad príchod člena rodiny domov s predstihom piatich minút, alebo delobuchy na Silvestra s predstihom dvanástich hodín, pravdepodobne pre závažnosť tejto predpovede. Naša terajšia Machulka je z toho inteligentného rodu. Nedá sa jej zabrániť, aby nám každý rok na jar priviedla na terasu aktuálne mačiatka. Ani profesionálom sa nepodarilo ju odchytiť a zastaviť kolobeh rodu. Jednoducho vie, či sa k nej približujeme úprimne, alebo s bočným úmyslom a podľa toho sa vždy zariadi. Tohtoročné mačiatka, ešte predtým než poputovali do svojich nových rodín, boli mimoriadne a primäli ma siahnuť po poézii Haiku. Báseň haiku popisuje jeden univerzálny moment, vysloví sa jedným dychom a vyjadruje jednoduché veci presne, zrozumiteľne a stručne:

Ranná hmla nad vodou

Mačiatko sa pretiahne.

A zavonia mlieko.

Všimol som si, že mačky nemajú pojem o čase. Mali sme kedysi kocúra (alebo on mal nás), ktorý sa raz vybral na múračky. Čakali sme ho celý rok ale márne. Vo chvíli, keď nastalo zmierenie, sa vrátil. Počiatočné pochybnosti o totožnosti sa okamžite rozplynuli. Napochodoval rovno pred chladničku a pýtal si svoju odmenu, akoby sa medzitým nič neudialo.

Návrat budúcnosti

Čakanie na pozadí. “Na pozadí života vždy na niečo nevedome čakáme. Na niečo iné, čo sa práve deje.” Očakávania súvisia s minulosťou a týkajú sa budúcnosti. Na čo čakáme? Len na to, čo si dokážeme predstaviť na základe minulosti? Dookola počúvam vzdychy: už aby sa vrátilo toto, tamto. Akoby sme čakali na návrat minulosti. V čase stíšenia a spomalenia sme dostali dar času. Možnosť zamyslieť sa, ako si predstavujeme budúcnosť. Využili sme ju?.................... A teraz?

Foto: Petra Áčová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame