Glosu týždňa píše Daniela Kapitáňová: Skloňovanie

Glosu týždňa píše Daniela Kapitáňová: Skloňovanie

: Glosa týždňa v premiére každú sobotu o 8.40 a repríze vždy v stredu o 7.45 v Rannom ladení.

Daniela Kapitáňová sa rada hrá so slovami. S nadhľadom sebe vlastným sa pozrela na skloňovanie. Vo svojej glose vás presvedčí, že tak ako ona, ste sa na skloňovanie ešte určite nepozreli.

Skloňovanie

Všetky podstatné mená, ktoré slovenčina má, sa skloňujú podľa jedného z dvanástich vzorov. A všetci ľudia, o ktorých som kedy počula, by sa dali, podľa tých istých vzorov, roztriediť tiež. Samozrejme, že je to zjednodušujúca hra, napriek tomu občas prekvapujúco trefná. Vopred upozorňujem, že v tomto prípade rod nehrá žiadnu úlohu.

Podľa vzoru chlap sa skloňujú tí, ktorým osud naložil plný batoh, ale oni sa tvária, že ak by bolo treba, bez rečí odnesú aj ten váš. Vzor žena sú zase všetci, čo uverili, že raz bude dobro odmenené, zlo potrestané a princ, či princezná, už sedlajú bieleho koňa. Zvyčajne si až v starobe s údivom uvedomia, že namiesto toho aby žili, len čakali na rozprávkovú budúcnosť. Vzor hrdina je jasný: každý, kto má odvahu zastať sa slabších a vysmievaných. Dúfam, že ich je v skutočnosti aspoň toľko ako vo vymyslených príbehoch. Ulica: napriek názvu sem nespadajú uličníci a pouličné ženy, ale tí, ktorí naplno preciťujú svoj život, len ak sú v spoločnosti. Samota je pre nich iba nutná pauza na preobliekanie medzi akciami.

Dub. Môj obľúbený vzor: tí pevní, tí, ktorí si vás pritúlia a povedia, že už ste v bezpečí. Kto ale vie, či sa taký dub občas sám nepotrebuje o niekoho oprieť? Vzor stroj sú ľudia svojich vlastných tradícií. Ako sa naprogramujú, tak neochvejne kráčajú v presvedčení, že pravda je len jedna. A nikdy inak. Vzor dlaň - všetci outsideri, ktorí ponúkajú svoju dlaň v nádeji, že konečne sa bude čoho držať. Žiaľ, ponúknu ju vždy tým nesprávnym a dlaň je stále prázdna. Podľa vzoru kosť sa skloňujú ľudia bez sebairónie. A tým je povedané všetko o nich a o vzore kosť. Vzor vysvedčenie je tých, čo svoju sebaúctu odvodzujú od počtu vyznamenaní, pochvál, lajkov. A svoje depresie odvodzujú z ich nedostatku. Vzoru mesto patria ľudia, ktorí veria, že zmenou miesta vyriešia prázdno v duši, že za horami a dolami to bude konečne iné. Tuláci, veční útekári. Jeden z najsmutnejších vzorov, aké poznám. Dievča. Tí, ktorí ostali deťmi, ibaže bohužiaľ, rozmaznanými. Nechápu, prečo im už nikto nenosí čokoládky, a ich jediné vysvetlenie je, že sa stali obeťami sprisahania. Posledný vzor: srdce. Ľudia, ktorých ľúbime, nech už sú akíkoľvek. Ak by ste prijali môj nápad: podľa akého vzoru by ste sa skloňovali vy?

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame