Nová inscenácia Činohry SND Vassa

Nová inscenácia Činohry SND Vassa

Ruský spisovateľ, dramatik, publicista, básnik a revolucionár Maxim Gorkij sa narodil v roku 1868 v Nižnom Novgorode a zomrel v Moskve v roku 1936. Bol roky považovaný za zakladateľa a hviezdu sovietskej literatúry. Súčasný pohľad na jeho život a dielo však prináša mnohé ďalšie zistenia a fakty.

Gorkij napísal svoju divadelnú hru Vassa Železnovová v roku 1910 a jej novú verziu v roku 1935. Slovenské národné divadlo na začiatku júna premiérovalo inscenáciu Vassa, ktorá vychádza z textu hry z roku 1935.

Po úprave Gorkého hry Vassa Železnovová ostalo v názve len krstné meno Vassa a sústredenie sa na zásadné otázky, ktoré si kládol Gorkij vo svojej dobe. Inscenácia však neinterpretuje rozpad kupeckej rodiny na pozadí prichádzajúcich spoločenských zmien v Rusku, ale je analýzou univerzálnych rodinných vzťahov v honbe za mocou a bohatstvom.

Na javisku môžeme sledovať akú cenu je Vassa, v podaní herečky Diany Mórovej, ochotná platiť. Hra sa inscenuje v úprave a réžii Ingrid Timkovej. Redaktorka Ivica Ruttkayová mala príležitosť porozprávať sa s Ingrid Timkovou a oslovila aj dramaturgičku a riaditeľku Činohry Slovenského národného divadla Miriam Kičiňovú:

SND uvádza novú inscenáciu Vaasa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/zdroj: Robert Tappert, snd.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame