Parnas – Ján Hollý: Svätopluk IX.

Parnas – Ján Hollý: Svätopluk IX.

Čítanie kľúčových diel slovenskej literatúry. Aj tento týždeň uvedieme nové časti cyklu Parnas – Ján Hollý: Svätopluk. Vysielame každý pracovný deň o 18.30.

Rozhovor na tému: Svätopluk v historiografii – 1.časť
Premiéra v pondelok 27. novembra 2017 o 18.30

Už viackrát sme hovorili, že Svätopluk patrí k najdiskutovanejším postavám našich dejín, zneužívaným a nadužívaným politikmi. Odráža sa to aj v slovenskej literatúre - od najstaršieho obdobia po súčasnosť. Stvárňovali ho čierno-bielo – od zatratenia po velebenie, niektorí naši básnici, spisovatelia či dramatici sa ho však pokúsili vymodelovať čo najplastickejšie. Aká je škála zobrazení nášho veľkomoravského panovníka v historiografii – a to nielen slovenskej, ale aj v iných európskych krajinách, ktoré si Svätopluk podmanil v čase svojej vlády? Ktoré záznamy o Svätoplukovi sú najstaršie? A čo o ňom hovoria uhorské stredoveké kroniky? Dnes budeme hovoriť o reflexii Svätopluka v staršej historiografii. Hosťami Táne Kusej sú prof. Martin Homza – vedúci Katedry slovenských dejín a doc. Vincent Múcska – vedúci Katedry všeobecných dejín na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.

Čítanie eposu Jána Hollého – 11. spev
Premiéra 28. – 30. novembra 2017 (utorok – štvrtok) o 18.30

Tento týždeň počúvame 11. spev eposu Jána Hollého Svätopluk. Exkluzívne dvojjazyčne – v bernolákovčine recituje Ida Rapaičová, v súčasnej slovenčine Peter Rúfus. Aj teraz si uvedomíme výnimočnosť tohto básnického monumentu a utvrdíme sa v tom, že jeho autor nie je len prázdna literárna ikona. Réžia: autorka projektu Parnas Táňa Kusá.

Rozhovor na tému: Svätopluk v historiografii – 2. časť
Premiéra v piatok 1. decembra 2017 o 18.30

Svätopluk zradca, Svätopluk dobyvateľ, Svätopluk víťazný, Svätopluk zjednotiteľ, Svätopluk svätý muž, Svätopluk kajúcnik. V takejto škále sa rozvíja portrét jednej z najcitovanejších postáv našich dejín. Aj uhorskí stredovekí kronikári ho zobrazovali účelovo. O tom sme hovorili minule. Dnes sa sústredíme na to, ako ho akceptovali v krajinách, ktoré si podmanil, ako vyhnanie Metodových žiakov reflektovali dobové pramene a ako ho vnímali zásadné diela nášho národného obrodenia. Pokračujeme v reflexii Svätopluka v historiografii. Hosťami Táne Kusej sú prof. Martin Homza - vedúci Katedry slovenských dejín a doc.Vincent Múcska - vedúci Katedry všeobecných dejín na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.

Počúvajte reláciu Parnas – každý pracovný deň o 18.30h v Rádiu Devín.

Odvysielané relácie si už môžete vypočuť aj tu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame