Cyklus: Ženy Vysokej školy výtvarných umení

Cyklus: Ženy Vysokej školy výtvarných umení

Pri príležitosti 75. výročia vzniku Vysokej školy výtvarných umení prinášame rozhovory s niektorými z významných žien – umelkýň, pedagogičiek na tejto škole, či už hovoríme o rokoch minulých, alebo o prítomnosti; patria medzi tie, ktoré sa významne zaslúžili o rozvoj školy, pričom niektoré boli aj „prvé“.

Zuzana Golianová sa rozprávala s prvou rektorkou VŠVU (ženou!) Bohunkou Koklesovou a prorektorkou pre výskum, umeleckú činnosť a doktorandské štúdium Monikou Mitášovou , obe pôsobia na Katedre teórie a dejín umenia:

Ženy Vysokej školy výtvarných umení 1. diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V druhej časti cyklu vám ponúkame rozhovor Zuzany Golianovej s výtvarnou teoretičkou, kurátorkou výstav, emeritnou vysokoškolskou pedagogičkou Ľubou Belohradskou , ktorá učila na VŠVU od roku 1990.

Ženy Vysokej školy výtvarných umení 2. diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V tretej časti vám ponúkneme rozhovor Zuzany Golianovej s intermediálnou vizuálnou umelkyňou, aktivistkou, kurátorkou, ktorá zaznamenala a neustále zaznamenáva aj medzinárodný kontext – Ilonou Németh. Na VŠVU pôsobila ako garantka študijného programu, vedúca ateliéru In na Katedre intermédií.

Ženy Vysokej školy výtvarných umení 3. diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V štvrtej časti ponúkame rozhovor Zuzany Golianovej so Zuzanou Husárovou , ktorá pôsobí na funkčnom docentskom mieste na Platforme digitálne umenie. Na škole je dva roky ako teoretička digitálnych umení, v Ateliéri Sprievodca galaxiou. Venuje sa teoreticky i umelecky performanciám a intermediálnym kolektívnym dielam.

Ženy Vysokej školy výtvarných umení 4. diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Posledne, piatej časti vám ponúkneme rozhovor Zuzany Golianovej s architektkou Danicou Pištekovou, vedúcou ateliéru Architextúry – Telo a priestor na Katedre architektonickej tvorby.

Ženy Vysokej školy výtvarných umení 5. diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


ilustrácia: VŠVU, STVR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame