Rubikon: Veľká vojna a súčasné vojnové dokumenty

Rubikon: Veľká vojna a súčasné vojnové dokumenty

Premiéru vysielame v nedeľu 28. júla o 10.00 v RD.
Na vypočutie v Archíve.

V nedeľu 28. júla si pripomíname 110. výročie začiatku Prvej svetovej vojny. Tejto téme, ako aj téme zaznamenávania súčasných vojnových konfliktov, sa budeme venovať v programe Rubikon v nedeľu 28. júla o 10.00.

Prvá svetová vojna, do vzniku druhej svetovej vojny známa ako Veľká vojna, bol ozbrojený konflikt globálnych rozmerov trvajúci od 28. júla 1914 do 11. novembra 1918. Odohrával sa prevažne na území Európy, ale aj v Afrike, Ázii, na oceánoch a na Blízkom východe.

Redaktorka Ivica Ruttkayová oslovila, okrem iných respondentov, historičku Gabrielu Dudekovú Kováčovú z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorá je autorkou knihy Človek vo vojne - Stratégie prežitia a sociálne dôsledky prvej svetovej vojny na Slovensku. Publikuje v nej výsledky dlhoročného výskumu a popisuje osudy nielen vojakov na fronte, ale aj žien a detí v zázemí.

Okrem historičky Gabriely Dudekovej Kováčovej budete počuť historika Juraja Červenku, ktorý skúma málo známu oblasť vojnového letectva Veľkej vojny a oceneného fotografa a dokumentaristu Juraja Mravca mladšieho, ktorý zaznamenal súčasné vojnové konflikty.


Foto/zdroj: z obalu knihy / vydavateľstvo VEDA SAV

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame