Neznáme príbehy SNP

Neznáme príbehy SNP

Rádio Devín pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania uviedlo cyklus Neznáme príbehy Slovenského národného povstania autorky Ivice Ruttkayovej. Pozývame vás počúvať rozprávanie o ľuďoch, korí sa napriek hrozbe smrti a v ťažkých podmienkach, zapojili do odboja, ktorý vyvrcholil v povstaní. Udalosti povstania ich zastihli v rôznych životných situáciách a na rôznych miestach Slovenska.

Poznáme známe mená aktérov a fakty, čo vošli do histórie a do učebníc dejepisu, i keď sa, vzhľadom na spoločenskú objednávku, často menila ich interpretácia. Mnohé príbehy sa však časom stratili, alebo, jednoducho, nebolo žiadúce o nich hovoriť. Aj po desiatkach rokov je však stále možné pátrať po menách týchto mužov a žien a poznávať dramatické a tragické osudy, ktoré zostávali v spoločenskej pamäti nedocenené.

1. diel
Anton Facuna rómsky protifašistický bojovník z angloamerickej misie
Do nášho rozprávania o neznámych príbehoch povstania sme spracovali fascinujúci príbeh rómskeho protifašistického bojovníka, člena angloamerickej vojenskej misie Antona Facunu zo Sklabine. Súčasťou rozprávania sú doteraz celkom neznáme a unikátne informácie súvisiace so životom Antona Facunu, ktoré sú zverejnené po prvýkrát. Máme tak možnosť spoznať pohnutý život tejto významnej osobnosti, ktorý prechádzal mnohými osudovými peripetiami a ťažkými skúškami.
Anton Facuna rómsky protifašistický bojovník z angloamerickej misie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

2. diel
Židovská účasť v Slovenskom národnom povstaní
Je to do veľkej miery stále pre širšiu verejnosť málo známa téma Židovskí muži a ženy v Slovenskom národnom povstaní. Príbehy ľudí, ktorí sa napriek systematickému decimovaniu počas holokaustu dokázali postaviť na odpor. A to aj v situácii, keď väčšina z ich blízkych neprežila. Tieto, do veľkej miery, stratené príbehy prinášajú aj po osemdesiatich rokoch silné posolstvo.
Židovská účasť v Slovenskom národnom povstaní Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


3. diel
Odbojová skupina Flóra a spomienky Dušana Viesta mladšieho na Slovenské národné povstanie

V roku 2023 boli publikované spomienky Dušana Viesta mladšieho, ktorý bol v päťdesiatich rokoch politickým väzňom. Vďaka nim sa dnes môžeme vrátiť do rokov vojny a dozvedieť sa doteraz nepoznané súvislosti spojené s ilegálnymi aktivitami odbojovej skupiny Flóra, ktorej ústrednou postavou bola Květoslava Viestová, matka Dušana Viesta mladšieho. Do odboja sa zapojila celá rodina Viestovcov. Ďalšia časť pamätí Dušana Viesta viažuca sa k Slovenskému národnému povstaniu, ktorú jeho dcéra Dana Viestová v týchto dňoch len pripravuje do tlače, prináša mnohé prekvapivé informácie a autentické spomienky na toto ťažké, zložité, ale aj heroické obdobie.
Odbojová skupina Flóra a... Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


4. diel
Osudy profesora Karla Kocha a aktivity odbojovej skupiny Justícia
Kniha Spisovateľa a publicistu Slava Kalného z roku 2008 venovaná životu a dielu profesora Karla Kocha nesie príznačný názov Zabudnite na Kocha. Skutočne, vinou ideologických dôvodov sa na pôsobenie lekára, filantropa a zásadnú postavu odbojovej skupiny Justícia na dlhé roky zabudlo. V rámci výsledkov najnovších výskumov však dnes o jeho pôsobení, o spolupráci s ďalšími osobnosťami v odboji a o prípravách Slovenského národného povstania vieme podstatne viac. A môžeme tak ozrejmiť miesto profesora Karla Kocha a jeho spolupracovníkov v slovenských dejinách 20.storočia.
Osudy prof. K. Kocha a odbojovej skupiny Justícia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame