Rubikon: Ženy z fary

Rubikon: Ženy z fary

Premiéra v nedeľu 7. 7. o 10:00 v RD.

Pripravovaná kniha Sone Bulbeck, príbeh manželstva reverenda Dušana Tótha a Valérie Tóthovej a rozprávanie Marty Bednárovej.

V súvislosti so sviatkom slovenských vierozvestcov, ktorý sa viaže k 5. 7. sa program Rubikon bude v nedeľu 7. 7. bude venovať málo známej téme, a to rodinám evanjelických duchovných a autentickým príbehom manželiek kňazov evanjelickej cirkvi. Napriek tomu, že ich aktivity historicky boli a dodnes sú dôležité nielen pre konkrétne cirkevné zbory, ale aj pre celú kultúru, ich mená pozná málokto.

Spisovateľka Soňa Bulbeck pochádza z tohto prostredia a ako prvá sa začala programovo venovať problematike života rodín evanjelických duchovných a otvárať ju pre širšiu verejnosť. Vydala dve knihy o živote na evanjelických farách Deti z fary (2021) a Chlapec z fary (2023). V týchto dňoch pripravuje ďalšiu s názvom Ženy z fary. Predstaví v nej štyri príbehy štyroch žien a ich rôzne osudy, jednak na Slovensku, ale aj v Kanade.

Súčasťou publikácie Ženy z fary bude rozprávanie reverenda Dušana Tótha z Kanady, ktorý emigroval s rodinou z Československa v roku 1968. Bude hovoriť o 56 rokoch manželstva, ktoré prežili v dobrom aj v zlom v často situáciách a na rôznych miestach sveta, s manželkou Valériou, rodenou Solárovou. V rokoch 1971 - 1990 Dušan Tóth zastával post generálneho tajomníka Svetového kongresu Slovákov a dlhé roky tiež pôsobil ako spolupredseda Židovsko-kresťanskej organizácie za ľudské a občianske práva. Pani Valéria už nie je medzi nami, ale my si vypočujeme autentické spomienky reverenda Dušana Tótha, ktorý nedávno navštívil Slovensko.

O svoj príbeh sa s nami podelí rovnako Marta Bednárová, ktorá je jednou z protagonistiek knihy Ženy z fary. Je manželkou kňaza Evanjelickej cirkvi augsburského vyznaniaLibora Bednára. Dozvieme sa, čo jej prinieslo 37 rokov manželstva a aký je každodenný život uprostred aktivít evanjelického zboru.

O detstve na fare, ale aj o ceste do Kanady a o prelomení istého tabu nám porozpráva aj spisovateľka Soňa Bulbeck, ktorá vyrastala v rodine evanjelického kňaza Milana Nosáľa a jeho manželky Emy Nosáľovej. Vďaka nej sa dnes môžeme dozvedieť viac o manželkách z fary, o týchto zaujímavých a možno na prvý pohľad nenápadných ženách a ich skutočných príbehoch.

Program Rubikon pripravuje pre vás redaktorka Ivica Ruttkayová.



Foto/zdroj: archív Sone Bulbeck

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame