Sviatok sv. Cyrila a Metoda v Rádiu Devín

Sviatok sv. Cyrila a Metoda v Rádiu Devín

V súvislosti so sviatočným charakterom dňa uvádzame viaceré premiérové i reprízové formáty, ktoré priamo i nepriamo odkazujú k sviatku svätého Cyrila a Metoda či k slovanskej kultúrnej tradícii.

Rozširujeme priestor pre dramatickú tvorbu pre deti a mládež a od 8:00 uvádzame reprízy dvoch hier Mareka Kupča – najskôr to bude rozprávková povesť Biela skala z roku 2018, ktorá sa odohráva v časoch starých Slovanov. Ľuďom vládli bôžikovia, víly a samotná príroda. Niekedy láskavá, ale niekedy hrozná, krutá a tajomná. Príbeh sa odohráva v období, kedy bojovné, kočovné kmene z východu, ničili a plienili osady roľníkov, lovcov a pastierov na našom území. Jedna z osád na vysokom brale, nad riekou však stále odoláva presile, ľsti a krutosti nepriateľa.

O 9:00 bude nasledovať hra toho istého autora z roku 2010 Krutohlav a Verena. V príbehu je do večného súmraku je ponorená hora, v ktorej žije jeden slovanský kmeň. Býva v ňom aj Verena, ktorú chce jej otec nasilu vydať za pohanského bojovníka. Lenže ona si chce vziať len Slavoboja, ktorý sa pridal ku kresťanom a bojovať prestal. Verena však na úteku pred svojimi prenasledovateľmi zahynie a vtedy sa Slavoboj zmení na Krutohlava, ktorý blúdi horou v snahe o pomstu. A z tmavých močiarov sa zrazu vyplazí aj Svetlonos…

O 10:00 nasleduje premiérová Ars musica, ktorá si všíma slovo ako nositeľa poznania, a tiež osobnosti, ktorých konanie získalo význam symbolu. Pôsobenie svätých Cyrila a Metoda je spojené s myšlienkami vierovyznania a konfesie všeobecne, však ich najuniverzálnejší odkaz je sprostredkovanie cesty k slovu učenému, k poznaniu. Základmi písma a bohoslužobnou kodifikáciou slovanského jazyka vytvorili dejinný impulz, ktorého dedičstvo sa nesie až do dnešných dní. Budeme počúvať hudobné diela Jána Levoslava Bella, Miloša Ruppeldta, ladislava Stančeka, Ivana Hrušovského na starosloviensky text a oratóriá Cyrillo-Metodiáda Egona Kráka a Devínske bralo Norberta Bodnára.

O 12:00 v Poludňajšom koncerte dostane priestor Tanasú – symfonická báseň katalánskeho hudobného skladateľa Francisca Viciana pre zbor, recitátora a orchester.

O 13:00 na rad príde ďalšia časť letného reprízového návratu k čítaniu vo formáte Parnas - Veľkomoravské literárne pamiatky.

Hudba.sk o 13:30 ponúkne hudbu slovenských skladateľov inšpirovanú byzantskou spiritualitou: Hvalospjev ljubavi Lukáša Borzíka, výber zo Sláčikového kvarteta č. 1 „Gospodi vozzvach“ Jevgenija Iršaia.

O 14:00 zaznie Slovenská klasika – poviedka Janka Jesenského Slovo lásky. V roku 1977 v dramatizácii v réžii Jozefa Danaia účinkovali Pavol Mikulík, Táňa Hrivnáková, Stano Dančiak a Gustáv Legéň.

Hudobnú mozaiku o 14:30 otvoria skladby Kataríny Málikovej inšpirovanej slovenským folklórom. Tradičná hudba sa ozýva aj v tvorbe jazzmana Tigrana Hamasyana, ovplyvnenej arménskou ľudovou hudbou, ale tiež vtáčím spevom. Vtáčí spev ako inšpiračný zdroj však v hudbe nie je novinkou, poznáme ho aj z diel klasickej hudby. Jeho rôzne zhudobnenia nájdeme počnúc Spevom vtákov renesančného skladateľa Clémenta Janequina až po diela Oliviera Messiaena.

O 15:30 nasleduje pásmo Jozefa Lenharta Tí, čo nám priniesli písmo. O 16:00 nasleduje rozhlasová kompozícia Etely Čárskej venovaná solúnskym bratom Konštantínovi Filozofovi a Metodovi Zákonodarcovi s názvom Otvorte dvere ducha svojho pozorne! Zvuková spolupráca: Dušan Buchel.

O 17:00 odvysielame premiérovú Ars literu Pavla Náthera, ktorá sa venuje knihám o slovenských veľhorách – našich majestátnych Vysokých Tatrách. V Jazze o 18:00 zaznejú komorne ladené skladby z domácej jazzovej scény.

O 19:00 bude sviatočné Koncertné Rádio Devín patriť gréckej hudbe, spojeniu dvoch prístupov ku kompozícií. Vassilis Tsabropulos je tablovaným džezovým interpretom. V jeho diskografii má zvláštne postavenie projekt s názvom AKROASIS, v ktorom s veľkým rešpektom a zmyslom pre poetiku spracoval byzantské spevy. Druhá časť bude patriť legende gréckej kompozície a interpretácie Mikisovi Theodorakisovi, keď zaznie Symfónia č. 2, kde spracoval Hymnus slobody od Dionysiusa Solomosa z roku 1823.

Do čias vierozvestov poslucháčov vráti o 21:00 rozhlasová hra Mojmíra Grolla Kauza Metod z roku 2010 s Mariánom Geišbergom ako Metodom v hlavnej úlohe. V réžii Martina Kákoša ďalej účinkujú Stanislav Král ako Konštantín; Ivan Vojtek ako Koceľ; Dušan Jamrich ako Pápež; Martin Mňahončák; Ján Gallovič; Boris Farkaš; Miroslav Trnavský; Štefan Bučko; Alfréd Swan; René Jankovič a Eva Sakalová.

Deň zavŕši o 23:00 premiérová Musica slovaca s dielom Tibora Andrašovana Cyril a Metod, oratórium pre symfonický orchester, sóla a miešaný zbor.

Foto/zdroj: Ján Ladvenica/ webumenia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame