Dvojka uvedie premiéru filmu Rádio Devín: V dotyku s kultúrou

Dvojka uvedie premiéru filmu Rádio Devín: V dotyku s kultúrou

Dokumentárny film Rádio Devín: V dotyku s kultúrou môžete v premiére sledovať  vo štvrtok 13. 6. 2024 o 21:35 na televíznej Dvojke.

4. 9. 1972 začal vysielať rozhlasový programový okruh Devín so zameraním na umenie a kultúru ako jeden z dvoch národných okruhov vtedajšieho Československého rozhlasu (s Rádiom Vltava). Vysielací okruh Devín, zameraný na umenie a kultúru bol zamýšľaný ako priestor, kde je široká verejnosť aktívnym spolutvorcom kultúrnych hodnôt. Prešlo viac než päťdesiat rokov a k divákom prichádza dokumentárny film režiséra Adama Hanuljaka, reflektujúci aktuálnu podobu Rádia Devín – s presahom k témam podpory pôvodnej hudobnej a slovesnej tvorby a miesta moderného rádia zameraného na umenie a kultúru.

Prostredníctvom rozhovorov s tvorcami na pozíciách interných zamestnancov, externých spolupracovníkov alebo reálnych poslucháčov rádia, film rozpráva o dôvodoch pre sympatie a lojalitu voči médiu, ktoré býva označované ako obsah pre kultivovaného poslucháča.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 (ukážka z filmu - zvukový majster Ľuboš Války hovorí o Veľkom koncertnom štúdiu SRo)

Vedie diváka do útrob ikonickej pyramídy na Mýtnej ulici v Bratislave, ponúka atraktívne pohľady na výrobné procesy pri vzniku slovesného i hudobného obsahu, zoznamuje diváka s ľuďmi, skrytými za hlas a kreatívnu činnosť prezentovanú vo vysielaní.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
(ukážka z filmu - dirigent Adam Sedlický o Symfonickom orchestri SRo)

Film Rádio Devín. V dotyku s kultúrou je pestrou mozaikou výpovedí moderátorov, hudobných redaktorov, hudobných režisérov, zvukových majstrov, dramaturgov a režisérov Odboru slovesného obsahu, ale chýbať nebudú ani dirigent, speváčka, výtvarník, poetka či herci.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

(ukážka z filmu - herec Peter Sklár, moderátor Tomáš Bartoňek a vedúci OSO Ladislav Kerata o tvorivej rozhlasovej práci)

„Myšlienka na vznik dokumentárneho filmu bola jednoduchou programovou reakciou na 50. výročie rádia. Niečím príležitostným, takpovediac účelovo viazaným. Jeho výsledná podoba však nakoniec priniesla oveľa komplexnejšiu správu o fenoméne rádia s jedinečným obsahom. Rádio Devín nemapuje len dianie v kultúre a umení, umenie prostredníctvom hudobnej a slovesnej produkcie aj samo tvorí. (....) Film je správou o stave rádia v konkrétnom čase, nenárokuje si na prorocké vyjadrenia o budúcnosti, ani na vševedúci pohľad vlastníka receptu na dosiahnutie ideálneho stavu pri manažovaní veľmi špecifického rádia. Leitmotívom zostávajú tvorivosť, vynaliezavosť a potenciál viazať na seba komunitu ľudí, ktorí cítia potrebu umenia a kultúry aj vo všednom dni,“ uviedla intendantka Rádia Devín, Zuzana Belková.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

(ukážka z filmu - Hana Rodová zo Štúdia SRo Košice a Zuzana Galková zo Štúdia SRo Banská Bystrica)


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame