Týždeň s Franzom Kafkom

Týždeň s Franzom Kafkom
V týchto dňoch si pripomíname 100 rokov od úmrtia Franza Kafku, jedného z najvýznamnejších prozaikov svetovej literatúry 20. storočia. Spisovateľ zomrel 3. júna 1924 vo veku iba štyridsať rokov. Jeho život a dielo si pri tejto príležitosti pripomíname aj vo vysielaní Rádia Devín.


Program:

Nedeľa 2. 6.

16.30 Fakty
Max Brod: Život plný zápasov

Spomienky na priateľa, spisovateľa Franza Kafku so zameraním na prvé a posledné roky ich vzácneho priateľstva.

Každý pracovný deň 3. – 7. 6.

7.45 Celý budúci týždeň je rubrika "Z archívu" v rannom Ladení venovaná F. Kafkovi, po ktorej vám zahráme pesničku českej kapely Kafka Band.

6.00 Čítanie na pokračovanie
Franz Kafka: Poviedky

Franz Kafka - záhadný autor, temný vizionár, existenciálny mysliteľ. To všetko sa o pražskom spisovateľovi dozvieme skôr, ako otvoríme niektorú z jeho kníh. Knižný výber z najznámejších poviedok pražského, nemecky píšuceho spisovateľa v redigovanom preklade Milana Žitného, číta Michal Ďuriš. V cykle na pokračovanie si môžete vypočuť poviedky V trestaneckej kolónii, Ortieľ a Umelec hladovky.

18.30 Čítanie na pokračovanie
Franz Kafka: Listy Milene

Predstavovať tvorbu klasika svetovej literatúry Franza Kafku (3.7.1883-3.6.1924) zvlášť netreba. O jeho osobe a živote koluje mnoho príbehov a anekdot, avšak málokto z nás si dokáže predstaviť, akým bol v skutočnosti človekom. V každom prípade bol začiatok 20.storočia pre neho, ako pre nemecky píšuceho Čecha židovského pôvodu s ťažkým zdravotným stavom veľmi komplikovaný. A búrlivý bol aj jeho citový život, o čom svedčí korešpondencia medzí ním a jeho blízkou priateľkou Milenou Jesenskou. V Čítaní na pokračovanie vám ponúkame výber z ich korešpondencie, ktorú do slovenčiny preložil Milan Žitný. Pripomíname si sto rokov od Kafkovho úmrtia.

22.30 Čítanie na pokračovanie
Franz Kafka: Premena

Príbeh sa začína vtedy, keď sa Gregor Samsa jedného rána zobudí a zistí, že sa premenil na hmyz. Gregor je obchodný cestujúci a o piatej mu ide vlak. Je už trištvrte na sedem, a preto sa snaží vstať z postele, ale nedarí sa mu to, pretože namiesto rúk s lakťami má len veľa malých nožičiek. Otec, matka a sestra sa o neho boja, chcú vedieť, čo sa mu stalo a prečo nešiel do práce. O štvrť na osem prichádza do ich bytu prokurista – Gregorov nadriadený, aby zistil, čo sa deje..

Čítanie na pokračovanie z Kafkovej najznámejšej poviedky Premena. Do slovenčiny preložil Milan Žitný. Redaktor Peter Glocko, hudobná dramaturgia Lýgia Vojtková, zvuk Alena Duchoňová. V réžii Jany Strniskovej poviedku interpretuje Peter Rúfus. Nahrávka vznikla v roku 2003.

Utorok 4. 6.

20.00 Dramatické Rádio Devín
F. Kafka: Zámok

Hlavná postava románu, zememerač K., márne hľadá cestu na zámok. Ide stále vpred, ale zámok reprezentovanými úradníkmi a byrokratmi, sa ani nepribližuje, ani nevzďaľuje. Blúdi a márne sa usiluje získať povolenie na pobyt a povolenie vykonávať svoju prácu, kvôli ktorej sa ocitol v dedine pod zámkom. Nevzdáva sa, aj keď je jasné, že svoj cieľ nikdy nedosiahne. Rozhlasovú úpravu Jana Vedrala režíroval Martin Hvišč. Zememerača K. stvárnil Richard Stanke.

A. Štefániková: Stroj Kafka
V rozhlasovej hre Stroj Kafka využíva Anna Štefániková najmä texty Gillesa Deleuza a Felixa Guattariho, interpretujúce dielo Franza Kafku. Interpretácie sa striedajú s úryvkami zo samotného diela, a pred poslucháčom sa rozohráva komický dialóg textu a jeho interpretácií, v ktorom si každá strana nárokuje svoju pravdu. V réžii Jána Šimka účinkujú Ľubomír Burgr a Ľubomír Bukový.

Piatok 7. 6.

21.00 Rozhlasová hra
M. Žitný: Najsrdečnejšie pozdravy, Váš Franz
Spisovateľ Franz Kafka a emancipovaná žurnalistka Milena Jesenská sa stretli v prvorepublikových pražských kaviarenských kruhoch. Po vydaji sa Milena sťahuje z Prahy do Viedne, Kafka sa lieči v sanatóriu na tuberkulózu a postupne sa medzi nimi rodí veľmi intenzívny a vášnivý korešpondenčný vzťah. Jedno z najsugestívnejších korešpondečných literárnych diel 20. storočia poodhaľuje vnútro originálneho a veľmi svojrázneho literáta svojej doby, zároveň je ľúbostným príbehom plným potláčanej vášne a intelektuálneho porozumenia, lásky, ktorá sa stala nemožnou viac pre iracionálne vnútorné pohnútky, než pre objektívne vonkajšie okolnosti. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Róbert Roth a Táňa Pauhofová.

Sobota 8. 6.

22.30 Medzi hlasmi: Franz Kafka
V relácii Medzi hlasmi si pripomenieme tvorbu Franza Kafku. Hoci zomrel predčasne pred sto rokmi, jeho tvorba ho zaradila medzi najvýznamnejších spisovateľov dvadsiateho storočia. Úryvky z jeho diel Premena a Proces vám budú čítať herci Peter Rúfus, Miroslav Kolbašský a Zuzana Šimová. Reláciu Medzi hlasmi pre vás pripravuje spisovateľ Dušan Taragel.

Nedeľa 9. 6.

19.00 Hra na nedeľu
Franz Kafka: Proces

Franz Kafka začal tento román písať v júli roku 1914, po zrušení zásnub však písanie prerušil, krátko sa k nemu vrátil, ale napokon nedokončil. O jeho vydanie, a dokonca i o jeho názov, ktorý mu Kafka za svojho života nedal, sa postaral jeho priateľ Max Brod, ktorý i proti želaniu samotného Kafku krátko pred jeho smrťou , (aby román a iné nevydané písomnosti spálil), urobil presný opak, rukopisy nespálil a Proces v roku 1925 vydal. Kafka v tomto ikonickom diele dostáva svojho hrdinu Jozefa K. do situácie, ktorá dokonale odráža pocity vyhostenia, absurdity, či prázdnoty a odcudzenia. Tento priemerný bankový úradník sa jedného dňa dozvedá, že je zatknutý pre akýsi nejasný zločin a stáva sa súčasťou veľmi čudného súdneho pojednávania, ktoré z neho urobí vinníka a väzňa, hoci v skutočnosti nie je a nikdy nebude uväznený. Súkolie súdnej mašinérie ho však rozdrví a na konci ostáva už len metaforický obraz absurdnosti a totálneho odcudzenia, ktoré charakterizujú každý jeden ľudský život. Román v roku 2003 zdramatizovala Michaela Fišerová a v réžii Martina Kákoša budete môcť počuť Vladimíra Hajdu ako Jozefa K., Martina Hubu ako jeho obhajcu, či Roberta Rotha, Richarda Stankeho, Ela Romančíka, Kristínu Turjanovú a ďalších.


Foto/zdroj: pexel / Rocío Márquez

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame