Týždeň s Ladislavom Chudíkom

Týždeň s Ladislavom Chudíkom
Všestranný herec Ladislav Chudík patril aj k najvýznamnejším rozhlasovým interpretom. Účinkoval v stovkách literárnych a dramatických titulov, spolupracoval s mnohými režisérmi a režisérkami a vytvoril celý rad veľkých dramatických postáv.

Tento obľúbený herec by sa v týchto dňoch (27. mája) dožil storočnice a my vám ho predstavíme ako skvelého interpreta prozaických textov a poézie. Z archívu Slovenského rozhlasu vyberáme aj ukážky jeho hereckej tvorby v adaptáciách klasických diel.

Nezabudnuteľný hlas tohto významného slovenského herca a interpretátora literárnych diel si môžete spolu s nami pripomenúť vo vysielaní Rádia Devín:

Nedeľa 26. 5.

9.00 Rozprávková hra: Rudolf Dobiáš: Ohňová víla
Príbeh o víle, ktorú začaruje zlý severný kráľ. Vznikol v rozhlasovom spracovaní v roku 1977 a Ladislav Chudík sa predstavil v hlavnej úlohe s herečkou Vierou Topinkovou.

19.00 Hra na nedeľu: Sofokles: Antigona (1974)
Prvá rozhlasová Antigona z roku 1959 dala veľký priestor hereckej generácii okolo Márie Bancíkovej, Samka Adamčíka, či Viliama Záborského, ktorý si zahral zásadnú rolu tejto hry – Kreóna. O 15 rokov neskôr, teda v roku 1974, sa tejto hry chopil režisér Jozef Pálka. Nebol to však len obyčajný „remake“, povedané jazykom dneška, napokon veď šlo o celkom nový preklad i novú rozhlasovú adaptáciu Ľubomíra Feldeka. V úlohe Kreóna sa tentokrát predstavil práve Ladislav Chudík a posunul silu majstrovskej deklamácie Viliama Záborského v pôvodnej verzii celkom inam. Ladislav Chudík bol podobný majster jazyka, avšak práca s psychologickou drobnokresbou posunula interpretáciu klasiky do prítomnosti. Jeho intelektuálna jemnosť sa stala skvelým východiskom pre portrét tyrana a priniesla tak celkom nový a nečakaný rozmer nie len pre interpretáciu tejto klasiky klasík, ale aj pre samotného Ladislava Chudíka.

Každý pracovný deň od 27. 5. – 31. 5.

6.00 Čítanie na pokračovanie: Ján Smrek: Poézia, moja láska 1-5 (1997)
Čítanie na pokračovanie z memoárovej knihy slovenského básnika, spisovateľa, redaktora, publicistu, vydavateľa a organizátora kultúrneho života. Dielo zachytáva poprevratové obdobie básnikovho života a slovenského kultúrneho diania.

15.50 Verše: Ladislav Chudík číta...
Publia Ovidia Nasa: Hudba a poézia, Hansa Arpa: Štvorlístková hviezda, Jána Smreka: Ak dovolíte..., Jaroslava Seiferta: Zápas s andělem a Milana Rúfusa: Čas spomienok.
Civilnosť, prirodzenosť, ale aj hĺbka vnímania a precítenia každého slova charakterizuje Ladislava Chudíka ako výnimočného interpreta poézie. Dôkazom je cyklus veršov: Ladislav Chudík číta...päť rôznych básnikov rôznych storočí a svetadielov.


Utorok 28. 5.

20.00 Dramatické Rádio Devín
Rozhlasová hra Sofokles: Kráľ Oidipus (1963)
Rozhlasová úprava antickej gréckej tragédie. Pripravil ju a režíroval Mikuláš Bugár. Okrem Ladislava Chudíka v nej účinkujú Oľga Sýkorová, Ctibor Filčík, Július Pántik, František Zvarík a ďalší. Hra mala premiéru 11.7.1963.

Rozhlasová hra Duch Hamletovho otca (1992)

Ladislav Chudík v úlohe herca v hre o minulosti, pamäti, úcte k tomu, čo znamenalo udržať si charakter v dobe diktatúry, nezlyhať a preto trpieť, a neskôr sa stať obeťou zabudnutia, ktoré prináša doba nová. Odchádzanie herca nikdy nie je len o prítomnosti, sentimente samotnej situácie, či generačnej výmene, alebo názoroch na umenie. Je najmä o konfrontácii so zlyhaniami kolegov v minulosti, zradami a zložitej a bolestivej ceste k odpúšťaniu. Chudíkov absolútne komplexný portrét umelca, obete doby minulej, je osobný, avšak nie bolestínsky, a hovorí najmä o sile a hereckej schopnosti neniesť sa len na vlne svojej obrovskej popularity a sympatií publika, ale najmä dokladom majstrovstva, ktoré je toho dôvodom.


Streda 29. 5.

17.00 Ars litera: Pocta Ladislavovi Chudíkovi / premiéra
Budeme ho počuť ako Platóna, Voltaira, Novotného v Demokratoch, ale aj hosťa kultového zábavníka Pod pyramídou či vrúcneho interpreta veršov Jana Skácela.

20.30 Hra pre mládež: GILGAMEŠ, podľa sumerského eposu (1980)
Stereokompozíciu GILGAMEŠ inšpirovanú starovekým sumerským eposom režijne naštudoval Peter Jezný, part rozprávača zveril Ladislavovi Chudíkovi. Autor scenára: Jozef Čertík.

Piatok 31. 5.

21.00 Rozhlasová hra: I. Bukovčan: Kladne vybavená žiadosť (1970)
Ladislav Chudík popri množstve klasických postáv rád vytváral aj postavy súčasných drám. Rozhlasová hra „Kladne vybavená žiadosť“ Ivana Bukovčana má filozofický pôdorys existencionalistickej drámy. V rozhovore dvoch ľudí jeden rezignuje na svoju človečiu podstatu a druhý z vlastnej vôle hľadá východisko zo situácie v pokoji mŕtvych. V postavách dvoch mužov excelujú Ladislav Chudík a František Dibarbora. Hra v réžii Mikuláša Bugára vo svojej dobe zaujala aj na medzinárodnom festivale rozhlasových hier Prix Italia.


Sobota 1. 6.

9.00 Rozprávková hra: Felix Salten/Peter Gregor: Bambi
Kultová rozprávka o srnčekovi Bambim učarovala aj rozhlasovým tvorcom a v roku 1986 vznikla nahrávka, ktorú režíroval Viktor Lukáč a v hlavnej úlohe rozprávača sa predstavil Ladislav Chudík.

13.00 Rozhlasová hra: M. J. Lermontov: Démon

Podľa literárnej predlohy Michaila Jurieviča Lermontova v preklade básnika Jána Zambora. Toto klasické dielo romantickej literatúry pre rozhlas adaptoval a zároveň režijne stvárnil Viktor Lukáč. Medzi obľúbených interpretov tohto významného a náročného rozhlasového režiséra patril aj Ladislav Chudík. Jeho hlas znie spolu s ďalšími veľkými hlasmi v unikátnej nahrávke z roku 1980.

22.30 Medzi hlasmi: Ladislav Chudík
V polhodinovej relácii Medzi hlasmi, venovanej hercom a herečkám interpretujúcim literárne diela, si pripomenieme nezabudnuteľný hlas Ladislava Chudíka, ktorý vám prečíta z diel Karla Čapka, Bohumila Hrabala a Milana Rúfusa. Pripravuje spisovateľ Dušan Taragel.

Nedeľa 2. 6.

9.00 Rozprávková hra: Mária Ďuríčková: Braček z tekvice

19.00 Hra na nedeľu: Moliére: Mizantrop (1969)
Komédia Mizantrop patrí medzi najhrávanejšie diela Jeana Baptiste Poquelina, známeho pod menom Moliére. Tento herec, režisér a divadelný riaditeľ, ale najmä vynikajúci dramatik, dotvára spolu s Pierrom Corneillom a Jeanom Racinom trojicu najvýznamnejších dramatikov francúzskeho klasicizmu. Hlavnou postavou jeho komédii Mizantrop, ktorá mala divadelnú premiéru v roku 1666, je ľudí nenávidiaci Alcest. Ladislav Chudík vytvoril rozhlasovú podobu Alcesta v roku 1969 v réžii Ota Varečku.


Foto/zdorj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame