Cyklus: Európske hlavné mesto kultúry Bad Ischl – región Soľná baňa

Cyklus: Európske hlavné mesto kultúry Bad Ischl – región Soľná baňa

Exkluzívne reportáže z hornorakúskeho regiónu Soľná baňa, ktorý spolu s jeho hlavným mestom Bad Ischl, získal titul EHMK. Päťdielny cyklus, ktorý autorsky pripravila redaktorka Elena Seeber, vám umožní spoznať región, kultúru aj remeslá, ktoré v novom svetle prezentuje tohtoročné európske hlavné mesto kultúry.

Mnohí toto malebné zákutie u našich západných susedov, ktoré je ukryté v mohutných kopcoch, nepoznajú. Preto si hneď v prvej časti cyklu pripomenieme jeho históriu. Tá je nerozlučne spätá s ťažbou soli aj s liečivými kúrami soľankou:

Cyklus - Bad Isch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Po tom, ako sme si predstavili históriu regiónu si povieme, čo sa stalo jeho hlavným mottom, aj aké podujatia európske hlavné mesto kultúry pripravilo pre návštevníkov:

Cyklus - Bad Isch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




V hornorakúskom meste Bad Goisern už 15 rokov pôsobí centrum pre remeselnú súčasnú kultúru Handwerkhaus. Organizujú v ňom rôzne aktivity a slúži aj ako maličké múzeum, v ktorom okrem iného vystavujú aj staré tlačiarenské zariadenie. Handwerkhausu sa ho podarilo zachrániť a uchovať pre ďalšie generácie:

Cyklus - Bad Isch 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Do centra pre súčasnú remeselnú kultúru Handwerkhaus v meste Bad Goisern už niekoľko rokov prichádzajú aj návštevníci a umelci-remeselníci z celého sveta. Akí napríklad zisťovala priamo na mieste Elena Seeber:

Cyklus - Bad Isch 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Prešli sme sa regiónom, aby sme objavili jeho bohatú kultúrnu históriu; priblížili sme vám aj pestrý program podujatí no a zavítali i do mesta Bad Goisern, v ktorom už 15 rokov pôsobí centrum súčasnej kultúry. Cyklus uzavrieme v hlavnom meste regiónu Soľná baňa v Bad Ischli. S Elenou Seeber navštívime miestny farský kostol, v ktorom majú nezvyčajný technický zlepšovák:

Cyklus - Bad Isch 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Foto/zdroj: Pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame