Rubikon: Pes na ceste a Vilikovský na javisku

Rubikon: Pes na ceste a Vilikovský na javisku

Premiéru vysielame v nedeľu 12. 5. o 10:00 v RD.

V próze Pes na ceste z roku 2010 jej autor Pavel Vilikovský píše: „Miesta sú krásne, takmer všetky, ktoré sa mi podarilo uvidieť. Po páde ostnatého drôtu som sa rozcestoval, nie do ďalekých exotických krajín, len po bližšej či vzdialenejšej Európe. Najradšej po tej okolitej. Niekedy som cestoval ako Slovák, inokedy súkromne ako Iks Ypsilon, aby som sa na tých iných, neznámych miestach, stal niekým iným, neznámym, alebo aspoň na seba zabudol.“

Jednou z najvýznamnejších udalostí súčasnej divadelnej sezóny je inscenácia Pes na ceste, ktorú Slovenské národné divadlo premiérovalo 13. 4. Ide o adaptáciu novely Pavla Vilikovského, neprehliadnuteľnej osobnosti slovenskej literatúry, ktorého životný príbeh sa uzavrel v roku 2020. Práve inscenácii Pes na ceste v réžii českého divadelníka Dušana Davida Pařízka sa bude venovať v nedeľu 12.5. od 10.00 program Rubikon.

Dozvieme sa nielen o tom, ako táto originálna inscenácia, v ktorej hrajú štyria herci, vznikala, ale aj o fenoméne stredoeurópanstva, o malých národoch, o ich veľkých spisovateľoch, ako aj o mužskej telesnosti v jeseni života. Budeme počuť divadelníka Dušana Davida Pařízka, literárneho vedca Petra Darovca, herca Richarda Stankeho, dramaturgičku Miriam Kičiňovú a dramaturga Mária Drgoňu. Vypočujeme si aj hlas prozaika Pavla Vilikovského v jednom, ako čas ukázal, z jeho posledných mediálnych rozhovorov, dnes už vieme, že o jeho definitívne poslednej próze Rajc je preč. Dnes je tento rozhovor v mnohom unikátny.

Program Rubikon, ktorý je zároveň odpoveďou na otázku aké je miesto Pavla Vilikovského v slovenskej literatúre, pripravila redaktorka Ivica Ruttkayová.

Foto/zdroj: Robert Tappert / snd.sk / archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame