Rubikon: Vzdelávanie v prostredí viacgeneračnej chudoby

Rubikon: Vzdelávanie v prostredí viacgeneračnej chudoby

Rubikon – Perspektívy vzdelávania sa detí a mladých ľudí z prostredia viacgeneračnej chudoby a vylúčenosti

V programe Rubikon, ktorý môžete v našom vysielaní počuť v nedeľu 28.4. o 10.00, sa dozvieme, že do rodín s viacgeneračnou chudobu sa na Slovensku ročne rodí zhruba 2500 detí. Pričom sa extrémna generačná chudoba spája predovšetkým s ľuďmi, ktorí žijú vo vylúčených rómskych komunitách. Vždy znova sa pri tomto alarmujúcom fakte zdôrazňuje, že cesta zo začarovaného kruhu chudoby a segregácie je vzdelanie.

Galéria Umelka v Bratislave v apríli vo svojich priestoroch predstavila úspešné vzdelávacie projekty. V rámci výstavy fotografií prezentovala projekt Omama, ktorý sa venuje najmenším deťom a konala sa tu aj módna prehliadka modelov študentiek Súkromnej spojenej školy Biela voda v Kežmarku, ktorá spojila zdanlivo nespojiteľné. Rómske osady a vysokú módu. My si priblížime autentickú atmosféru tejto módnej prehliadky.

Témou perspektívy vzdelávania sa detí a mladých ľudí z prostredia vylúčených komunít sa zaoberajú aj sociologické výskumy. Sociologička Zuzana Kusá je autorkou monografie s názvom Škola nie je pre všetkých z roku 2017. Kniha ponúka analýzu každodenných podôb vzdelávania v triedach základných škôl, ktoré navštevujú aj deti so špeciálnymi vzdelávacími potrebami a deti patriace k menšinám. Cieľom je prispieť k objasneniu príčin, pre ktoré je Slovensko krajinou s najsilnejším vplyvom socioekonomického postavenia rodičov na školský úspech detí. Sociologička Zuzana Kusá nám porozpráva nielen o svojich výskumoch, ale aj o skúsenostiach, ktoré získala počas vyučovania, keď hodiny sedela v poslednej lavici školskej triedy.

Programom Rubikon venovanom deťom a mladým ľuďom, ktorí majú v mnohom sťažený štart do života, vás bude sprevádzať redaktorka Ivica Ruttkayová.

Foto/zdroj: Cesta von / fotograf Martin Šveda

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame