Cyklus: Židovská kultúra v minulosti a dnes

Cyklus: Židovská kultúra v minulosti a dnes

V cykle týždňa sa Ivica Ruttkayová venuje minulosti a prítomnosti židovskej kultúry.

V prvej časti vám predstavíme novú historiografickú prácu, prvú svojho druhu na Slovensku. Ide o knihu historičky Kataríny Meškovej Hradskej Židovská škola, ktorá mapuje systém vzdelávania v židovských komunitách na našom území. Nájdeme tu témy ako: Reformy panovníčky Márie Terézie, Ješivy, Židovské školstvo po páde monarchie, Židovské učiteľské spolky na Slovensku. Sú tu aj kapitoly z najtragickejšieho obdobia holokaustu: Školy v pracovných táboroch a Deti v pracovných táboroch. Na uvedení knihy v Múzeu židovskej kultúry v Bratislave sa s autorkou knihy Katarínou Meškovou Hradskou a riaditeľom múzea Michalom Vaněkom porozprávala redaktorka Ivica Ruttkayová:

Cyklus - Židovská kultúra v minulosti a dnes 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Základné poznatky o judaizme a židovskej kultúre pomáhajú pochopiť spôsob života a tradície židovských rodín a tým eliminovať strach z neznámeho. Nepochybne, zaujímavou oblasťou je odievanie a jeho premeny v čase. Múzeum židovskej kultúry v Bratislave v týchto dňoch pripravuje výstavu s pracovným názvom Odievanie. O tejto širokej a pre laikov málo známej problematike, sa s kurátorkou pripravovanej výstavy Evou Polákovou rozprávala redaktorka Ivica Ruttkayová:

Cyklus - Židovská kultúra v minulosti a dnes 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Výstavu s pracovným názvom Odievanie plánuje sprístupniť Múzeum židovskej kultúry v júni tohto roku.

V tretej časti sa vďaka rozprávaniu Beaty Rückschloss Nemcovej cez minulosť dostávame do prítomnosti. Nedávno sa v Bratislave konalo slávnostné odovzdanie plakety Tolerancia za rok 2023 občianskeho združenia B´nai B´rith, ktorej laureátom sa stala práve Beata Rückschloss Nemcová. Je učiteľkou a odbornou tlmočníčkou, ktorá žije v Banskej Štiavnici. Už viac ako polovicu svojho aktívneho života venuje štúdiu histórie židovskej komunity v Banskej Štiavnici a jej osudu v súvislosti s tragickými udalosťami Druhej svetovej vojny. Spolu so svojimi študentmi a študentkami revitalizovala a zdokumentovala židovský cintorín. Je aj autorkou novej knihy Židovská Štiavnica, ktorá prináša príbehy židovských osobností a ich rodín. S Beatou Rückschloss Nemcovou hovorila redaktorka Ivica Ruttkayová:

Cyklus - Židovská kultúra v minulosti a dnes 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Po rozprávaní o tradičnej židovskej kultúre a jej stopách na našom území sa dostávame do prítomnosti. Krátko pre vypuknutí tragických udalostí vojny s Hamásom v Izraeli vyšiel u nás preklad próz mladého debutujúceho židovského spisovateľa Omera Friedlandera Muž, ktorý predával vzduch v Svätej zemi. Autor napísal knihu po anglicky, pretože študoval a žije v USA. Táto zbierka poviedok zaujala, získala ocenenia a vyšla v prekladoch už v niekoľkých krajinách. S hlbokou empatiou, znepokojením a skrytým smútkom sa Omer Friedlander venuje aj téme komplikovanej spolu existencie židovského a palestínskeho obyvateľstva, ktorá je zaťažená mnohými nezacelenými ranami z minulosti. Práve tieto príbehy nám v dnešnej situácii pomáhajú lepšie pochopiť zložitú problematiku tohto regiónu. S prekladateľkou knihy Muž, ktorý predával vzduch v Svätej zemi Veronikou Kašákovou sa telefonicky spojila redaktorka Ivica Ruttkayová:

Cyklus - Židovská kultúra v minulosti a dnes 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Cyklus uzatvárame rozhovorom s prekladateľom z modernej hebrejčiny Michalom Vlkom. K jeho vedeckým oblastiam záujmu patria predovšetkým moderné židovské dejiny a súčasná izraelská literatúra a kultúra. Michal Vlk je autorom slovenského prekladu románu Tam, kde číha vlk súčasnej úspešnej židovskej  spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen, ktorá v roku 2023 navštívila Slovensko. Tento román v mnohom akoby predznamenal tragický vývoj situácie v súčasnosti. V každom prípade, zachytil atmosféru strachu a ohrozenia v židovských rodinách a ich dopad na osudy konkrétnych ľudí. S prekladateľom a znalcom židovskej literatúry Michalom Vlkom sa telefonicky porozprávala redaktorka Ivica Ruttkayová:

Cyklus - Židovská kultúra v minulosti a dnes 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

  

Foto/zdroj: pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame