Spomienka na Ľubu Šajdovú

Spomienka na Ľubu Šajdovú

Vo veku 74 rokov po ťažkej chorobe zomrela dlhoročná redaktorka a moderátorka Slovenského rozhlasu Ľuba Šajdová, ktorá pôsobila aj ako neúnavná organizátorka literárneho a kultúrneho života a autorka literatúry faktu.

V roku 2012 bola ocenená prestížnou Cenou SAV (Slovenskej akadémie vied) za celoživotné dielo v oblasti vedeckej žurnalistiky. V zahraničí získala viacero cien ako Japan Prize (1989), Prix Italia (1991) či Prix France (Paríž 1997). Za svoju prácu prevzala viacero ďalších ocenení ako pamätnú medailu Matice slovenskej, výročnú cenu Národného literárneho centra, Literárneho týždenníka a Spolku slovenských spisovateľov (za rok 2000). Okrem dramaturgickej, publicistickej a manažérskej práce dosiahla výrazné úspechy ako moderátorka prestížnych podujatí a relácií.

Celý jej profesionálny život bol spojený s rozhlasom. Po štúdiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského začala pôsobiť ako redaktorka Dobrého rána, neskôr prešla do Hlavnej redakcie vysielania pre deti a mládež. Pre Literárnu redakciu pripravovala ako autorka a moderátorka cykly, pásma a rozhovory s významnými predstaviteľmi slovenskej kultúry. Vykonávala funkciu šéfdramaturgičky seriálovej tvorby a po odchode do dôchodku ďalej spolupracovala na príprave relácie Ars litera.

V súvislosti s úmrtím sme do vysielania mimoriadne zaradili 5-dielny rozhlasový seriál z cyklu Slovenské rody autorky Ľuby Šajdovej – Drotárski králi.

Program:
Streda 3. 4. o 20:30 Drotárski králi 1. a 2. časť
Štvrtok 4. 4. o 13:00 Drotárski králi 3. časť
Piatok 5. 4. o 21:00 Drotárski králi 4. a 5. časť

Audio spomienku na Ľubu Šajdovú pripravil redaktor Rastislav Šimášek:

Spomienka na Ľubu Šajdovú Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Česť jej pamiatke.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame