Rubikon: Ľuba Sajkalová

Rubikon: Ľuba Sajkalová

Premiéru vysielame v nedeľu 31. 3. o 10:00 v RD.

Život talentovanej textilnej výtvarníčky a vizuálnej umelkyne Ľuby Sajkalovej ohraničujú roky 1973 až 2019. Odišla ako matka dvoch malých detí po ťažkej chorobe vo veku 46 rokov. Priniesla na výtvarnú scénu ekologické, rodové a komunitné témy, etnografickú citlivosť, fenomén pamäti a rodinnej histórie a materiálovú empatiu. V spôsobe, akým pracovala so starým a použitým textilom bola jedinečná.

V programe Rubikon, ktorý si môžete vypočuť 31. 3. o 10.00 budete počuť rozprávanie o jej živote a originálnej tvorbe pri príležitosti vydania monografie s názvom Ľuba Sajkalová. Zostavili ju dve kunsthistoričky Daniela Čarná a Petra Hanáková, ktoré mali možnosť sa s autorkou osobne poznať a priateliť. V monografii si prečítame nielen odborné zhodnotenie jej prác, ale aj spomienky blízkych ľudí, ktorým prešla životom.

Ľuba Sajkalová bola dcérou etnologičky Zory Vanovičovej a spisovateľa Júliusa Vanoviča, ktorý počas normalizácie nesmel publikovať. Pre jeho písanie bolo veľmi dôležité rodinné sídlo v Dražkovciach pri Martine a rovnako bolo dôležité aj pre jeho dve dcéry.

Budeme mať možnosť spoločne sa zúčastniť na uvedení monografie Ľuba Sajkalová, čo sa konala 3. marca 2024 v priestoroch Cirkvi bratskej na Cukrovej ulici v Bratislave. Pri tejto príležitosti sa redaktorka Ivica Ruttkayová stretla aj so sestrou umelkyne Oľgou Trckovou a dozvedela s viac o vzťahu k rodičom a Dražkovciam. Na spomienky na Ľubu Sajkalovú sa ďalej pýtala textilnej výtvarníčky a pedagogičky Evy Cisárovej Minárikovej, výtvarníčky Doroty Sadovskej, kazateľa a spisovateľa Daniela Pastirčáka a etnomuzikologičky Jany Belišovej. Oslovila aj najbližšieho človeka umelkyne, jej manžela výtvarníka Jána Sajkala, ktorý na príprave monografie s editorkami úzko spolupracoval.

Zostali spomienky a tvorba, ktorá bola doteraz na našej scéne známa, aj neznáma. Vďaka monografii a dvom výstavám Ľ. S. (de)materializovaná v GMB a v Turčianskej galérii máme dnes presnejší obraz o osobnosti a spôsobe výtvarného myslenia. Témy, ktorými sa zaoberala Ľuba Sajkalová sa ukazujú byť stále aktuálne a otvárajú otázky zmyslu našej existencie. Spájajú minulosť s prítomnosťou a tvorbu so životom.

Program Rubikon pripravuje redaktorka Ivica Ruttkayová.

Foto/zdroj: Ľuba Sajkalová / webumenia.sk/

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame