Týždeň s Jozefom Kronerom

Týždeň s Jozefom Kronerom

20. marca 2024 uplynie presne 100 rokov od narodenia hereckého velikána Jozefa Kronera. Túto výnimočnú osobnosť slovenskej kultúry si pripomenieme v týždni od 16. do 24. marca špeciálnym programom s množstvom rozhlasových hier a pásiem z bohatého archívu SRo.

V sobotu 16. marca začne tematické vysielanie rozprávkovou hrou Kráľ netopierov. Popoludní ponúkneme rozhlasovú hru pre mládež Starec a počítačový chlapec a poslucháči sa môžu tešiť aj na publicistickú reláciu Medzi hlasmi: Jozef Kroner s uvedením krátkych hereckých ukážok z tvorby majstra, ako aj krátke fragmenty z rozhovorov. V nedeľu 17. marca ráno uvedieme rozprávkovú hru O žuvačkovom kráľovstve a večer o 19.00 h rozhlasovú hru: Molière - Don Juan.

Od pondelka do piatka (18. - 22. marec) odvysielame pravidelne Ranníček s rozprávkami Vincenta Šikulu: Vrabčacie rozprávky, ktoré načítal Jozef Kroner. Neskôr večer ponúkne poslucháčom čítanie na pokračovanie: Jozef Kroner: Neobyčajný testament. V utorok 19. marca vo formáte Dramatické Rádio Devín sme zaradili až dve rozhlasové hry s hlasom Jozefa Kronera: A. Schnitzler: Casanovov návrat domov a Martin Kukučín: Keď báčik z Chochoľova umrie.

V deň výročia, v stredu 20. marca odvysielame reláciu Ars litera – Pocta Jozefovi Kronerovi – výber zvukových ukážok z bohatej, mnohoročnej a mnohotvárnej tvorby Jozefa Kronera. Najstarší záznam je z roku 1954 (Eugén Labiche: Pán Pán Perrichon na cestách) jeden z posledných z roku 1995 (Jana Bodnárová: Starec a počítačový chlapec). Večer sa poslucháči môžu tešiť na rozhlasovú hru pre mládež Naša pani Anetta.

Tematické vysielanie Rádia Devín bude pokračovať aj v piatok, sobotu a nedeľu -  rozhlasovými hrami Bolo to na váš účet, Zlatá priadka a Sofokles – Antigona.


Podrobný program:

Sobota 16. 3. o 9:00
Rozprávková hra: Kráľ netopierov

Smutno krásny povesťový príbeh z Jizerských hôr českej autorky Aleny Riegerovej, s hudbou Rudolfa Geriho a v réžii Jara Riháka vznikol v roku 1996 a Jozef Kroner sa v tejto rozprávke predstaví ako Rozprávač.

Sobota 16. 3. o 13:00
Rozhlasová hra: Starec a počítačový chlapec
Rozhlasová hra pre mládež autorky Jany Bodnárovej mala premiéru v roku 1995. Jozef Kroner v nej stvárňuje postavu osamelého starca jeho vnuka hrá detský interpret Daniel Matuška. Nahrávanie tejto rozhlasovej hry pod režijným vedením Jara Riháka bolo jedným z posledných tvorivých stretnutí s majstrom Jozefom Kronerom.

Sobota 16. 3. 2024 o 22.30
Medzi hlasmi: Jozef Kroner 100
V polhodinovej relácii, venovanej hercom a herečkám interpretujúcim literárne diela, si pripomenieme nezabudnuteľný hlas Jozefa Kronera. Tento obľúbený herec by sa v týchto dňoch dožil storočnice a my vám ho predstavíme nielen ako skvelého interpreta literárnych textov a rozprávok, ale aj ako autora humoristických poviedok. Reláciu Medzi hlasmi pre vás pripravuje spisovateľ Dušan Taragel.

Nedeľa 17. 3. o 9:00
Rozprávková hra: O žuvačkovom kráľovstve
S podtitulom rozhlasový skoromuzikál pre deti, ktorý vznikol v roku 1972. Veselý príbeh napísal Tomáš Janovic, hudbu zložil Ladislav Gerhardt. V réžii Vladimíra Ruska účinkovali Jozef Kroner , Anna Bučinská, Zora Kolínska, Gustáv Valach, Ladislav Chudík.

Nedeľa 17. 3 o 19:00
Rozhlasová hra: MOLIERE - DON JUAN
V roku 1961 režisér Dušan Zimen pripravil v rozhlasovej verzii slávnu Moliérovu komédiu Don Juan s ambíciou obsadiť dve mimoriadne silné herecké osobnosti Činohry SND - Karola Machatu (ako Dona Juana) a Jozefa Kronera (ako jeho sluhu Sganarella). Kongeniálny výkon oboch protagonistov sprítomňuje  klasickú látku naprieč storočiami a zdôrazňuje nie  len sociálno-politický podtón predlohy, ale najmä moliérovskú hraničnú tému “donjuanstva”, ktorá presahuje stereotypné vnímanie fenoménu sukničkárstva, a podčiarkuje najmä jeho blasfemickú provokatívnosť. Avšak práve nezabudnuteľný komediálny talent Jozefa Kronera ostáva jedným z kľúčov, ktorý samotné spracovanie tejto klasiky zaraďuje do zlatého fondu rozhlasovej tvorby.

Pondelok – piatok, 18. – 22. 3 o 7:04
Ranníček: Vrabčacie rozprávky 1- 5
Ranníčky isto potešia malých i veľkých poslucháčov. Vybrali sme cyklus piatich rozprávok z dnes už klasickej pôvabnej detskej knižky Vincenta Šikulu ĎURO, POZDRAV ĎURA. Jozef Kroner tieto vtipné a rozšafné príbehy vyrozprával s neopakovateľným šarmom a humorom.

Pondelok – piatok, 18. – 22. 3 o 22:30
Čítanie na pokračovanie: Neobyčajný testament 1-5
Písanie ani hranie nie sú ľahké, jedno i druhé je dráždivé až do špiku kostí. A to sa mi páči. Ak by som nebol hercom, časom by som sa určite prepracoval k literárnej tvorbe.“ Takto sa vyjadril Jozef Kroner o svojej knihe memoárov s názvom Neobyčajný testament. Skvelý rozprávač Jozef Kroner vás prostredníctvom vypointovaných príbehov zavedie do minulosti, z ktorej vzišiel, do prostredí, ktoré ho formovali a zoznámi vás s ľuďmi, bez ktorých by nebol tým, čím bol.

Utorok 19. 3 o 20:00
Dramatické Rádio Devín:
Casanovov návrat domov
V dramatizácii Schnitzlerovej novely Casanovov návrat domov si Schnitzler všíma starnúceho, unaveného Casanovu, pokúšajúceho sa o návrat do Benátok. Jozef Kroner sa predstavil v menšej role senátora Bragadina, ktorý sa má zasadiť o to, aby morálne zdiskreditovanému Casanovovi bol návrat do mesta umožnený. Tak, ako mnohokrát, dokázal Jozef Kroner vďaka svojmu majstrovstvu na malej ploche vytvoriť neprehliadnuteľnú postavu.

Keď báčik z Chochoľova umrie
V jednej z najznámejších Kukučínových próz o úpadku zemianstva a vzostupe maloburžoázie stoja proti sebe schudobnený zeman Aduš Domanický a podnikavý Ondrej Tráva, sedliak, ktorý sa dal na kupčenie. V naštudovaní z roku 1972 sa Jozef Kroner zaskvel v role Ondreja Trávu, kým schudobneného zemana Domanického stvárnil Karol Machata.

Streda 20. 3 o 17:00
Ars litera: Pocta Jozefovi Kronerovi
V archíve Slovenského rozhlasu nájdeme vyše tisíc zvukových stôp hereckého umenia Jozefa Kronera, ktorý sa narodil 20. marca 1924. V deň stého výročia narodenia vyberie Eva Reiselová ukážky z bohatej, mnohoročnej a mnohotvárnej tvorby Jozefa Kronera.

Streda 20. 3 o 20:30
Rozhlasová hra pre mládež: Naša pani Anetta
Pôvodný rozhlasový muzikál Naša pani Anette mal premiéru v roku v roku 1976. Auorka scenára Alta Vášová, textov piesní Ján Štrasser, hudbu zložil Ali Brezovský. Vtedajší päťdesiatnik Jozef Kroner v ňom zahviezdil spolu s Júliusom Pántikom a Evou Krížikovou. Réžiu mal Peter Jezný.

Piatok 22. 3. o 21:00
Rozhlasová hra: Bolo to na váš účet
V rozhlasovej hre Ludvíka Aškenazyho Bolo to na váš účet spustí oznam o smrti pána Kohútika prúd spomienok na traumatické obdobie nemeckej okupácie. V oceňovanej hre stvárnil Jozef Kroner titulnú rolu Jaroslav Pokštefla.

Sobota 23. 3. o 9:00

Rozprávková hra: Zlatá priadka

Rozhlasové spracovanie Márie Ďuríčkovej známej slovenskej rozprávky Zlatá priadka vzniklo v roku 1972 s nezameniteľnými hereckými výkonmi Emílie Vášáryovej ako Hanky a Jozefa Kronera ako trpaslíka Martinka Klingáčika. Celé generácie poznajú hudobné nápevy z dielne Igora Bázlika, v réžii Viery Weidlerovej vzniklo v tom čase rozhlasové dielo, ktoré si nachádza svojich verných poslucháčov i po vyše päťdesiatich rokoch.

Nedeľa 24. 3. o 20:00
Rozhlasová hra: SOFOKLES – Antigona
Rozhlasová Antigona z roku 1959 v úprave Igora Galandu a réžii Antona Glézla vyniká v spracovaní tejto Sofoklovej klasiky klasík najmä v absolútne precíznej práci s herckým potenciálom a teda majstrovským vysporiadaním sa s komplikovanými charaktermi. Archívne rozhlasové hry z tohoto obdobia sa okrem špecificky dobového spracavania klasických titulov stávajú i nezvyčajným svedectvom o technikách a postupoch nastupujúcej silnej hereckej generácie v SND. Hoci je rola Teiresia v tejto hre vedľajšou, v stvárnení Jozefa Kronera sa stáva rovnako nezabudnuteľnou, ako napríklad Antigona Evy Kristínovej, či Kreón Viliama Záborského.

Foto/zdroj: snd.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame