Bedřich Smetana 200

Bedřich Smetana 200

Bedřich Smetana
* 2. marec 1824 – † 12. máj 1884

V sobotu 2. marca si pripomenieme 200 rokov od narodenia Bedřicha Smetanu – hudobného skladateľa, ktorý položil základy českej hudby, v širšom ponímaní i českej kultúry. Hudba tohto autora je nám blízka, známa. V kontexte spoločnej histórie našich krajín Smetanova tvorba ovplyvnila aj našu kultúru. Vo vysielaní sa k oslave pripájame v niekoľkých špeciálnych reláciách. Nebudú chýbať veľké, známe diela, rozhovor so smetanovským odborníkom, i raritné rozprávanie skladateľovho vnuka.

Sobotné vysielanie v Rádiu Devín bude s hudbou Bedřicha Smetanu!

Program, Sobota 2. marec 2024

6:30 Prelúdium
V rannej polhodinke zaznejú Smetanove klavírne skladby cyklov Sny, Črty a tanečné rytmy s národnou tematikou – polky aj Fantázia na české národné piesne.

10:00 Ars musica
Špeciálna Ars musica v deň 200. výročia narodenia Bedřicha Smetanu s hosťom, vedúcim Katedry muzikológie Univerzity Palackého v Olomouci doc. Jiřím Kopeckým – odborníkom na život a dielo Bedřicha Smetanu a českú hudbu 19. storočia. Vypočujeme si aj vzácne autentické spomienky Smetanovho vnuka Zdenka Švarca a nebudú chýbať symfonické i komorné diela z rôznych období Smetanovho života.

14:30 Musica vocalis: Hlasy
Krása a spevnosť skladateľského rukopisu Bedřicha Smetanu na pozadí jeho inštrumentálnej, zborovej a piesňovej tvorby.

15:30 Festivalové reminiscencie
Bedřich Smetana:
Má vlast
Cyklus sa stal symbolom českej kultúry. Vždy bol chápaný ako manifest, obraz minulosti a pohľad do budúcnosti. Bol a je znakom štátnosti, súdržnosti a v ťažkých časoch aj odporu. Dielo tradične zahajuje prestížny hudobný festival Pražská jar. V relácii zaznie vo vynikajúcej interpretácii Českej filharmónie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

Jeť Má vlasť skvělým vrcholem všeho, co Smetana v oboru hudby instrumentální vytvořil, jeť velebným hymnem slávy naší. […] Budeme dnes svědky slávy Smetanovy a tedy tím i svědky slávy své, neboť Má vlasť, kdyby i jediným dílem našeho mistra byla, stačila by k tomu učiniti jej jedním z největších hudebníků všech národů a věků.

České noviny pri príležitosti prvého súborného uvedenia

19:00 Operné Rádio Devín
Bedřich Smetana: Tajemství

Bedřich Smetana má na konte deväť operných titulov. K výročiu narodenia rodáka z Litomyšli sme vybrali, siedmy v poradí – Tajomstvo. Jedná sa v každom ohľade o Smetanov naozaj majstrovský opus. Libreto vytvorila Eliška Krásnohorská a môžeme si v ňom všimnúť niekoľko spoločných čŕt s Rómeom a Júliou. Smerovanie všetkých dejových línií do jediného vyústenia primälo Smetanu ku skomponovaniu vzácne zovretého celku, s dôsledným vypracovaním motívov.

Z hlavnej hudobnej témy, ktorá pripomína symfonickú báseň Z českých luhov hájov dokázal vyťažiť bohatú zvukovú kolekciu: emóciu tajomna a záhady, tanečný žart, štylizáciu ľudovej piesne, zobrazil púť aj besnenie škriatkov, vypracoval fúgu aj veľké ansámblové scény. Každej postave bez ohľadu na jej závažnosť venoval najmenej jeden samostatný spev.

V Rádiu Devín zaznie klasická nahrávka dirigenta Jaroslava Krombholca.

Operný večer bude ešte doplnený scénami so Smetanovej slávnostnej opery Libuše. Historickú živú nahrávku z roku 1939 bude dirigovať Václav Talich.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame