Rubikon: Husák – Buržoázny nacionalista 1951-1963

Rubikon: Husák – Buržoázny nacionalista 1951-1963

V nedeľu 25. 2. na výročie tzv. Víťazného februára 1948 sa budeme v programe Rubikon o 10.00 venovať novej monografii historika Branislava Kinčoka Gustáv Husák Buržoázny nacionalista, mapujúcej nepochybne najťažšie roky tohto politika 1951 až 1963. Gustáv Husák, ktorý bol sám aktérom prevzatia moci komunistami sa stal obeťou tohto systému. Bol zatknutý, brutálne vyšetrovaný a odsúdený.

Branislav Kinčok po prvý krát skúmal doteraz neznáme archívne materiály, medzi ktorými boli rozhlasové záznamy z archívu Slovenského rozhlasu. Ide jednak o vyše hodinový záznam Prierez procesom Husák a spol. z 29.4.1954 a rovnako unikátny materiál Prejav Gustáva Husáka - začiatok politického procesu apríl 1954. Aj vďaka týmto dobovým nahrávkam si môžeme uvedomiť dobu spred 70 rokov a realitu monsterprocesov režírovaných ako veľké tragické divadlá na zastrašenie obyvateľstva.

V programe Rubikon si vypočujeme ukážky z týchto vzácnych nahrávok spolu s rozprávaním historikov Branislava Kinčoka, Tomáša Černáka a Ivana Laluhu. Dozvieme sa aj aká bola najobľúbenejšia pieseň Gustáva Husáka a ako predznamenala jeho osud.

Program Rubikon pripravuje redaktorka Ivica Ruttkayová.

Foto/zdroj: z obali knihy / Marenčin PT

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame