Cyklus: Podoby Mozarta

Cyklus: Podoby Mozarta
V premiére vysielame od pondelka 5. 2. do piatka 9. 2. o 9:10 v RD.

V novom cykle týždňa vás pozveme do sveta hudby, ktorá nie je patetická, ani hysterická. Do sveta muža, ktorý zostal dieťaťom - do života a diela Wolfganga Amadea Mozarta.

Už o pár dní sa v Bratislave začne festival Konvergencie. 25. ročník podujatia venovali organizátori práve tejto osobnosti svetovej hudby. Autorka cyklu Jarmila Vitovičová bude so svojimi hosťami hovoriť o rôznych podobách Mozarta - o výnimočnosti filmu Amadeus, originalite jeho opier, o znakoch geniality, ale tiež o komornej hudbe, ktorá zaznie aj na blížiacom sa festivale Konvergencie. Nový 5-dielny cyklus rozhovorov môžete počúvať každý pracovný deň o 9:10 v relácii Ladenie.

V prvej časti zaznel rozhovor s dramaturgom festivalu Konvergencie, Andrejom Šubom o dielach W. A. Mozarta, ktoré zaznejú na festivale od 22. – 25. 2. 2024:

Cyklus - Podoby Mozarta 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ondřej Hučín je dramaturg Opery Národného divadla a Štátnej opery v Prahe. Roky prekladá libretá z rôznych jazykov, ale jeho srdcovkou je práve Mozart. O jeho živote vie naozaj veľa:

Cyklus - Podoby Mozarta 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mozartovou hudbou boli očarení aj filmoví režiséri Stanley Kubrick, Ridley Scott, John Schlesinger či Jean Luc Godard. V ich filmoch počuť Rekviem, úryvky z Figarovej svadby, ale znie aj Malá nočná hudba. Medzi všetkými vyčnieva film Amadeus, ktorý v roku 1984 natočil Miloš Forman. Wolfganga v ňom predstavuje ako detinského a arogantného mladíka s neobyčajným hudobným nadaním, ktorý o 10 rokov zomiera v biede a opovrhnutí. Jarmila Vitovičová pozvala k rozhovoru filmového teoretika Petra Michaloviča:

Cyklus - Podoby Mozarta 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako mohol Mozart komponovať hudbu vo veku, v ktorom iné deti ešte nevedia napísať ani vlastné meno? Na husliach a na klavíri hral už ako trojročný a očaril celý Salzburg. V šiestich rokoch bol na turné po celej Európe a jeho virtuozita vyvolávala senzáciu. Kde je vlastne miera podpory génia a čo sú hlavné zásady pri práci s nadanými deťmi? O tom hovorí učiteľ zobcovej flauty Peter Stiller:

Cyklus - Podoby Mozarta 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 
Jednu šestinu Mozartovho diela tvoria kompozície pre klavír. To ostatné sú opery, motetá, symfónie, oratóriá, orchestrálne diela a komorná hudba. A práve tá už 25 rokov znie na festivale Konvergencie, na ňom sa už tradične predstaví aj slovenský huslista Igor Karško, ktorý žije vo Švajčiarsku. Kým je preňho Mozart?

Cyklus - Podoby Mozarta 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto/zdroj: konvergencie.sk / wikimedia cc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame