Cyklus: Bienále ilustrácií Bratislava 2023

Cyklus: Bienále ilustrácií Bratislava 2023

275 ilustrátorov a ilustrátoriek z 36 krajín s 2072 ilustráciami z 355 kníh. Taká je číselná charakteristika 29. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava. Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež sa nedávno začala v Bratislave a predstavuje to najlepšie, čo vzniklo za posledné 2 roky vo svete detskej ilustrácie. 

Ilustrácie zo Švédska, Japonska, Slovenska, Brazílie alebo Izraela a ďalších tridsiatich krajín sa zišli v Bratislave. Tohtoročné Bienále ilustrácií Bratislava sa začalo udelením cien najlepším ilustrátorom z celého sveta. Výstavu všetkých súťažných originálnych ilustrácií si môžete pozrieť v priestoroch bratislavskej Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti, do 3. decembra. Na otvorení tohto ročníka bola aj redaktorka Eva Kopecká, vypočujte si jej reportáž:

Cyklus - BIB 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Kto by z detstva nepoznal nádherné ilustrácie v knižkách pre najmenších od Miroslava Cipára! Tento významný slovenský ilustrátor, maliar, grafik a sochár stál pri vzniku samotného Bienále ilustrácií Bratislava a vytvoril aj jeho nadčasové ikonické logo. Aktuálny ročník BIB-u mu vzdáva poctu a prináša okrem iného aj viacero noviniek. Pokračuje generálna komisárka BIB, predsedníčka Medzinárodného komitétu BIB, Zuzana Jarošová:

Cyklus - BIB 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Galérie, inštitúcie, námestie, ulice, medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. Tam všade nájdete najlepšie svetové ilustrácie, ktoré vznikli za ostatné dva roky. Všetky výstavy a sprievodné programy sú v pešej dostupnosti historického jadra Bratislavy a umožňujú tak spojiť slávnosť ilustrácií s prehliadkou a spoznávaním centra mesta. Viac povie vedúca sekretariátu BIB, Hana Križanová:

Cyklus - BIB 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Začiatkom roku 2023 vzniklo v Bibiane oddelenie živej kultúry. Jeho zámerom je cez príbehy, hry, tvorivé aktivity a interaktívne prehliadky poskytnúť návštevníkovi umenie a kultúru prístupnú všetkým. Svoje uplatnenie našlo toto oddelenie aj počas Bienále ilustrácií Bratislava. Ako sa zmenila práca s návštevníkmi, zisťovala redaktorka Eva Kopecká v rozhovore s vedúcou oddelenia živej kultúry Martinou Pavlikánovou:

Cyklus - BIB 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vedeli ste o tom, že tohtoročné Bienále ilustrácií Bratislava má svoju známku? Vydala ju Slovenská pošta a jej motívom je detail ilustrácie z knihy Sentimientos encontrados od Eleny Odriozoly zo Španielska, ktorá získala hlavnú cenu Grand Prix pred dvoma rokmi. Jej diela sa stali aj súčasťou výstavy nazvanej Sieň slávy, ktorá je prístupná pre verejnosť vo Výstavnej sieni budovy Ministerstva kultúry SR v Bratislave. V sprievode ocenenej španielskej ilustrátorky si ju bola pozrieť aj redaktorka Eva Kopecká:

Cyklus - BIB 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/zdroj: BIB Bienále ilustrácií Bratislava FB

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame