Cyklus: Eugen Suchoň

Cyklus: Eugen Suchoň

Premiéra od pondelka 25. 9. do piatka  29. 9. v RD.

Jeden zo zakladateľov súčasnej slovenskej hudby, tvorca prvej národnej opery a hudobný pedagóg Eugen Suchoň prežil plnohodnotný a tvorivý život. Tohto roku si pripomíname aj významné výročia, ktoré sa k nemu vzťahujú. Eugen Suchoň je v centre pozornosti nášho Cyklu od pondelka 25. septembra. Mimochodom, začíname v deň jeho narodenín.

Počas týždňa navštívime Dom umenia v Piešťanoch, za ktorého myšlienkou vzniku bol práve Eugen Suchoň. Pôjdeme do Pezinka, kde je jedna Základná umelecká škola pomenovaná po skladateľovi. Počúvať budeme nášho popredného basistu Petra Mikuláša, ktorý je trojnásobným slovenským Svätoplukom, hlavným predstaviteľom Suchoňovej opery. Porovnáme si tvorbu samotného skladateľa s Vítězslavom Novákom, ktorý bol jeho pražským profesorom a povieme si aj niečo o tom, ako Suchoň komponoval.

Začneme pri Suchoňovej komornej tvorbe. Slovenské kvarteto nahralo podstatnú časť komorných diel Eugena Suchoňa a z tohto hľadiska ho považujeme za lídra nahrávky kompletného diela, teda albumu s kompletným komorným dielom Eugen Suchoňa. Album s 5 CD vyšiel v roku 2022. Umeleckým vedúcim Slovenského kvarteta je Eduard Pingitzer, s ktorým hovorila Jarmila Vitovičová:

Cyklus - Eugen Suchoň 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bol marec 1963, keď Eugen Suchoň uvidel zinscenovanú svoju druhú operu - Svätopluk. Na dielo sa pripravoval veľmi zodpovedne, písal ju 7 rokov. V roku 2023 ju máme na javisku SND opäť v 4. inscenačnej podobe. Svätoplukom je po tretíkrát Peter Mikuláš, slovenský popredný basista. O jeho vzťahu k Suchoňovej hudbe sa s ním rozprávala Jarmila Vitovičová:

Cyklus - Eugen Suchoň 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Jedinou Základnou umeleckou školou v Pezinku je tá v centre mesta. Je pomenovaná podľa vari najznámejšieho pezinského rodáka, podľa Eugena Suchoňa. Po spomínanej škole sa Jarmila Vitovičova prešla s jej riaditeľkou Zuzanou Andelovou:

Cyklus - Eugen Suchoň 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Prvými interpretmi hudby Eugena Suchoňa boli Orchester Pezinského športového klubu, Orchester pezinských ochotníkov, žiačky Odbornej školy pre ženské povolania, atď.. Hovoríme o jeho prvotinách, keď mal 20 rokov. S absolvovaním Hudobnej a dramatickej akadémie v Bratislave nabrali jeho diela na vážnosti a Suchoň posmelený svojimi profesormi odchádza do Prahy na štúdium k žiakovi Antonína Dvořáka, Vítězslavovi Novákovi. Ich spoločné stretnutie odzrkadlilo mnoho paralel, o ktorých porozprával Peter Štilicha:

Cyklus - Eugen Suchoň 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Piešťanský Dom umenia je prvá mimobratislavská účelová stavba divadla po druhej svetovej vojne, pri ktorej vzniku bol Eugen Suchoň. V Piešťanoch je po ňom pomenovaná aj ulica, mal tam aj dom a založil tu druhý najstarší hudobný festival na Slovensku. V Dome umenia dodnes komunikujú akúkoľvek zmenu s manželkou Ferdinanda Milučkého, dizajnérkou Júliou Kunovskou, aby rukopis autora poškodili čo najmenej. Dnes tu pracuje 15 ľudí, ktorým záleží na národnej kultúrnej pamiatke. V záverečnej časti venovanej Eugenovi Suchoňovi teda smerujeme s Jarmilou Vitovičovou do Piešťan, kde je 27 rokov riaditeľkou Domu umenia Edita Bjeloševičová:

Cyklus - Eugen Suchoň 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame