Cyklus: Divadelná Nitra 2023

Cyklus: Divadelná Nitra 2023

V piatok 22. septembra sa začína Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý už niekoľko rokov reaguje na prítomnosť performance v rámci aj divadelného prostredia. Čím skúma posúvanie hraníc divadla, až k otázke - je to ešte divadlo?

V premiérovom cykle sa Mariana Jaremková bude rozprávať s rôznymi umelkyňami a umelcami, ktorí vybrané témy spracúvajú práve formou performancie. Na úvod oslovila teatrológa Mareka Godoviča a spolu sa pozreli do tradície performance v rámci domácej divadelnej scény:

Cyklus - Divadelná Nitra 2023 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Cyklus - Divadelná Nitra 2023 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V ďalších častiach sme oslovili trojicu tvorcov, ktorí sa v tomto žánri pohybujú. Vypočujte si rozhovor s autorom a režisérom Andrejom Kalinkom, ktorý je známy tak svojimi projektami, ako aj spoluprácou zo zoskupením Med a prach. S režisérkou Petrou Fornayovou sa Mariana Jaremková rozprávala napr. aj o tele v tanci a v performance, keďže Petra Fornayová vyšla práve z tanečného prostredia a prvé inšpirácie nachádzala v zahraničí. A do tretice hovorila s dramaturgičkou a režisérkou Majou Hriešik o jej zoznamovaní sa s performance v medzinárodnom kontexte:

Cyklus - Divadelná Nitra 2023 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Cyklus - Divadelná Nitra 2023 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cyklus - Divadelná Nitra 2023 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame