Spomienka na rozhlasovú režisérku Táňu Tadlánkovú

Spomienka na rozhlasovú režisérku Táňu Tadlánkovú

V piatok, 8. septembra, nás navždy opustila naša kolegyňa, rozhlasová režisérka Táňa Tadlánková. Patrila medzi mimoriadne režisérske osobnosti Slovenského rozhlasu, za svoje diela, bola mnoho krát ocenená doma i v zahraničí, dva jej tituly boli zaradené medzi trojicu najlepších na prestížnom medzinárodnom festivale Prix Italia.

Počas viac ako tridsiatich rokov pôsobenia na pôde rozhlasu sa režijne podpísala pod množstvo rozhlasových hier, pásiem, ale aj ďalších literárnych a dramatických žánrov. Bola pedagogičkou Detskej rozhlasovej družiny a s obľubou pracovala s detským hercom.

Režírovala aj v zahraničných rozhlasoch, televízii a divadle. V roku 2018 bola nominovaná na cenu Slovenka roka, v kategórii Média a komunikácia.

V súvislosti s úmrtím Táne Tadlánkovej, výraznej režisérskej osobnosti Slovenského rozhlasu, Rádio Devín mení program. Jej režijné majstrovstvo si pripomenieme vo vysielaní výberom z jej najlepších režijných počinov:

Pondelok 11. 9.
13.00 Rozhlasová hra Dáma v hoteli Bellevue zo série Naša zabudnutá klasika, podľa poviedky Ladislava Nádaši-Jégého pre rozhlas zdramatizovala Zuza Ferenczová.

16.00 Rozhlasová hra Revízor. Adaptácia komédie Nikolaja Vasilieviča Gogoľa. Premiéra 2017. V hlavnej úlohe sa predstaví Dano Heriban.

Utorok 12. 9. 
20.00 Rozhlasová hra Žena bomba
Autorka Ivana Sajko. Preklad Martina Herbst. Dramaturgia Martina Vannayová. Hudobná dramaturgia Katarína Bielčiková. Zvuk Ľubica Oľšovská. Réžia Táňa Tadlánková. Účinkujú Ingrid Timková, Kristína Turjanová, Pavol Michalka, Miroslav Trnavský. Premiéra 20. 9. 2009

Streda 13. 9.
21.00 Rozhlasová hra Muttermajn / Stanislaw Witkiewicz.
Rozhlasová adaptácia divadelnej hry klasika modernej poľskej drámy. Rozhlasová úprava Janka Frolová. Dramaturgia Milan Frolo. Produkcia Silvia Matovská. Hudobná dramaturgia Miroslav Nemec. Hudba dr. Pezynskij. Zvuk Ľubica Olšovská. Réžia Táňa Tadlánková. Účinkujú Zuzana Kronerová, Tomáš Maštalír, Juraj Predmerský, Kristína Kováčiková, Marián Geišberg a ď. Premiéra 21. 10. 2007

Piatok, sobota, nedeľa 15. - 17. 9.
Rozprávkové hry s tetou Táňou

Piatok 9.00 D.Petríková: Agátka a jej dobrodružstvo
Sobota 9.00 Snehulienka /Hevier, Čekovský/
Nedeľa 9.00 Vrana florenťanka /Milčák/

Sobota 16. 9.
13.00 Rozhlasová hra R. Rolland: Peter a Lucia




Foto/zdroj: Paolo Nicolello on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame