Cyklus: Stará hudba očami piatich hudobníkov

Cyklus: Stará hudba očami piatich hudobníkov

V piatok 2. júna sa začína 25. ročník medzinárodného hudobného festivalu DNI STAREJ HUDBY. Toto významné podujatie bolo inšpiráciou pre Cyklus týždňa, v ktorom sa na starú hudbu pozrieme z viacerých uhlov. Budeme hovoriť o vokálnej interpretácii, predstavíme si veľkú basovú lutnu známu ako theorbu, povieme si o dôvodoch založenia festivalu Dni starej hudby, ale zaznie aj hlas Petra Zajíčka, ktorého súbor Musica aeterna oslavuje 50 rokov od založenia.

O dramaturgii festivalu, ako aj o svojom vzťahu k starej hudbe porozprával Andrej Šuba, člen Centra starej hudby v nedávnom v rozhovore s Jarmilou Vitovičovou * na vypočutie

Cyklus pripravila Jarmila Vitovičová a na úvod si poďme vysvetliť, čo je stará hudba. Hovorí Doc. Jana Bartová z Katedry Muzikológie Filozofickej fakulty UK, ktorá je zároveň spoluautorkou a editorkou výnimočnej publikácie Hudobné dejiny Bratislavy - Od stredoveku po rok 1918:

Cyklus Stará hudba 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V druhej časti hovoríme s vedúcim súboru starej hudby Musica aeterna – Petrom Zajíčkom. Vedie ho viac ako 30 rokov a tohto roku si súbor pripomína aj 50. výročie založenia. Zajíček sa intenzívne zaoberá štúdiom historickej hudby a zanietene propaguje jej historicky poučenú interpretáciu. Čoho synonymom je preňho stará hudba?

Cyklus Stará hudba 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oslovili sme aj speváčku Hildu Gulyáš, ktorá pôsobí aj ako vokálna interpretka v mnohých súboroch starej hudby a zameriava sa predovšetkým na interpretáciu diel sakrálneho charakteru z obdobia baroka, klasicizmu a súčasnej chrámovej hudby:

Cyklus Stará hudba 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Ďalej budeme hovoriť s gitaristom, lutnistom, teorbistom Jakubom Mitríkom, ktorý študoval gitaru na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave pod vedením profesora Jozefa Zsapku. Vedie súbor Le nuove musiche, ktorý sa zaoberá interpretáciou starej hudby – prevažne z rannobarokového obdobia. Aký je jeho vzťah k starej hudbe?

Cyklus Stará hudba 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cyklus Jarmily Vitovičovej uzavrieme rozhovorom s muzikológom Adriánom Rajterom, ktorý bol pri vzniku festivalu:

Cyklus Stará hudba 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dni starej hudby 2023 od 2. do 16. júna 2023 sa na 6 koncertoch predstavia bratislavskému publiku umelecké špičky z oblasti interpretácie starej hudby z Holandska, Talianska, Rakúska, Českej republiky a Slovenska. Aktuálny 25. ročník festivalu je oslavou 50. výročia založenia prvého slovenského profesionálneho súboru starej hudby Musica Aeterna, ktorého členovia stáli aj pri zrode Centra starej hudby. Viac info.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame