Ladenie: Finálová päťka Ceny René 2023

Ladenie: Finálová päťka Ceny René 2023

Cena René – literárna cena gymnazistov vyhlásila vo vysielaní Rádia Devín finálovú päticu nominovaných kníh, ktoré budú čítať a hodnotiť študenti najbližšie mesiace. Cena René je prvým literárnym ocenením, o ktorom raz ročne rozhodujú študenti a študentky vybraných slovenských gymnázií a stredných škôl na Slovensku. Vypočujte si záznam priameho prenosu z vyhlasovania v relácii Ladenie so zdôvodneniami poroty k jednotlivým titulom. V štúdiu s moderátorom Marekom Luptákom boli porotkyne Zuzana Bariaková, na telefóne Denisa Ballová a za vyhlasovateľa Pavol Sibyla, riaditeľ Slovenského literárneho centra:

L 31.5.23 - Vyhlásenie pätice finalistov Ceny René Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Odborná porota v zložení Denisa Ballová, Zuzana Bariaková, Petr Borkovec, Magdalena Bystrzak a Renáta Deáková vybrala tento rok päť kníh, čím oficiálne otvorila 7. ročník Ceny René. Do finálovej päťky sa dostali:

Katarína Fedorová: Vyššia moc (Vydavateľstvo Slovart 2022)
Anna Grusková: Tichý pobyt (Literárna bašta 2022)
Marek Hudec: Uzol. Vojnový príbeh Nových Zámkov (Absynt 2022)
Dušo Martinčok: Niekto sa nájde (Zrejme 2022)
Dušan Taragel: Mafiánske balady (Vydavateľstvo Slovart 2022)

V druhom kole jeden študent či študentka v zastúpení školy diskutuje s oponentmi z ostatných gymnázií o ich preferovaných tituloch. Aj takáto priama konfrontácia prostredníctvom otvorených diskusií nielen medzi sebou, ale aj so slovenskými spisovateľmi a spisovateľkami, ich učí rozvíjať interpretačné zručnosti a formulovať vlastné a informáciami podložené argumenty. Na záverečnom spoločnom stretnutí určia hlasovaním laureáta alebo laureátku Ceny René.

Aj tento ročník Ceny René bol podporený z verejných prostriedkov Fondom na podporu umenia. Autorom vizuálneho konceptu aktuálne ročníka je grafický dizajnér Vojtech Ruman.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame