Spomienka na Dana Heribana

Spomienka na Dana Heribana

Vo veku 43 rokov zomrel slovenský herec a hudobník Daniel Heriban. Úmrtie umelca potvrdilo pre RTVS Slovenské národné divadlo.

Dano Heriban sa narodil v Trnave. Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte VŠMU (2004) dostal v roku 2007 angažmán v SKD Martin, od roku 2014 je členom Činohry Slovenského národného divadla. Spolupracoval s divadlami Aréna, Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, Divadlom a.ha., s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina, Divadlom Ticho a spol. a BDNR Banská Bystrica.

Účinkoval taktiež v mnohých filmoch a seriáloch. Bol tiež tvorcom filmovej, divadelnej a detskej hudby. Autorsky sa podieľal na hudbe k projektom Príbeh ulice, Závisláci, Ginsberg v Bratislave, k filmu Čerešňový chlapec a ďalším. Okrem iného získal trikrát aj divadelné ocenenie Dosky.

V súvislosti s mimoriadne smutnou správou o nečakanom úmrtí Dana Heribana uvádzame sériu archívnych pásiem a relácií, ktorými si chceme uctiť jeho herecké majstrovstvo.

Streda 24. 5.
17.00 Ars litera
Špeciál Ars Litery Evy Reiselovej s Danom Heribanom ako hosťom Rozhlasového antikvariátu aj interpretom Parádnych hlasov.

20.30 Rozhlasová hra Revízor
Rozhlasové spracovanie vzniklo podľa divadelnej hry Nikolaja Vasiljeviča Gogoľa. Dano Heriban v hre stvárnil hlavnú postavu Chlestakova.

Štvrtok 25. 5.
9.45 Výstrel – minidráma
Autor Peter Pavlac, účinkujú: Dano Heriban, Pavel Plevčík a Judita Hansmann, Réžia Robo Horňák.

Piatok 26. 5.
21.30 Rozhlasová hra Krutohlavova cesta na mesiac
Rozhlasovú tvorbu zosnulého herca Dana Heribana si pripomenieme hrou Petra Pavlaca Krutohlavova cesta na mesiac. Je napísaná z pojednania Hviezdoveda Gustáva Reussa, považovaného za prvé slovenské science fiction. Originálne dielo o bádateľovi a vedcovi Krutohlavovi o jeho ceste na mesiac bolo pôvodne spísané pre účely popularizácie vedeckých objavov, dodnes pôsobí veľmi živo najmä vďaka autorovmu jazyku a špecifickému metru a tiež postave Krutohlava, o ktorom, ako píše Reuss, „Nabádalo by sa myslieť, že má krutú hlavu, ale Krutohlavom nazýval sa preto, lebo stále hlavou krútil, pochyboval, dumal“. V réžii Jozefa Vlka stvárnil Dano Heriban postavu Krutohlava.




Foto/zdroj: TASR/Dano Veselský

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame