Cyklus: Rozhlasový fíčer

Cyklus: Rozhlasový fíčer

V rámci cyklu na tento týždeň sa budeme spoločne venovať fenoménu rozhlasového fíčru. Z legendárnych zakladajúcich osobností spomeňme aspoň mená ako Emil Benčík, Ernest Weidler, Ivan Lehotský, Ilza Klásková či Táňa Kusá. Samozrejme, k rozvoju žánru prispeli mnohí ďalší a to v niekoľkých generáciách.

Okrídlene sa zvykne hovoriť, že fíčer je v rozhlasovom vysielaní kráľovským žánrom a poslucháčsky záujem to vždy znova potvrdzoval. A každá z tvorivých osobností počas desaťročí vysielania naplnila pojem rozhlasový fíčer vlastným obsahom. V roku 2016 vytvoril zvukový majster Stanislav Kaclík umelecko-dokumentárne pásmo Spolukráľ. Oslovil v ňom osobnosti, ktoré tento žáner v rozhlase kreovali a dodnes kreujú. My si vypočujeme ukážku, ktorú pre vás v prvej časti vybrala autorka cyklu Ivica Ruttkayová:

Cyklus: Rozhlasový fíčer 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V nasledujúcich častiach si bližšie predstavíme projekt Nahlas - novú rozhlasovú dokumentárnu sériu Rádia Devín, ktorá sa vysiela aktuálne v týchto dňoch. Redaktorka Ivica Ruttkayová sa o projekte Nahlas porozprávala s jeho dramaturgičkami, vďaka ktorým projekt vznikol, Terezou Simanovou a Dominikou Udvorkovou:

Cyklus: Rozhlasový fíčer 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Séria Nahlas predstavuje tvorbu ôsmich autorov a autoriek a témy, o ktorých sa nehovorí často a dostatočne zreteľne, napriek tomu, že by sme mali. Ivica Ruttkayová oslovila autorky fíčrov zo spomínanej série - dokumentaristky Barboru Sliepkovú a Terezu Križkovú a autora Juraja Šlauku, aby sme sa o zákulisí výroby fíčrovej série dozvedeli viac:

Cyklus: Rozhlasový fíčer 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Cyklus: Rozhlasový fíčer 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cyklus: Rozhlasový fíčer 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Osem fíčrov s minutážou 25 minút sa bude vysielať každý deň v premiére o 22.30 a v repríze o 13.00 nasledujúci deň.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame