85. výročie narodenia Rudolfa Slobodu

85. výročie narodenia Rudolfa Slobodu

V nedeľu 16. apríla 2023 si pripomenieme nedožité 85. výročie narodenia Rudolfa Slobodu, jedného z najvýznamnejších slovenských spisovateľov druhej polovice 20. storočia. Sloboda výrazne ovplyvnil modernú slovenskú literatúru a stal sa symbolom moderného slovenského intelektuálneho románu. Jeho tvorbu, život a dielo si v Rádiu Devín pripomenieme sériou literárno-dramatických pásiem, relácií či formátov publicisticky reflektujúcich odkaz tohto významného autora. V našom vysielaní si budete môcť vypočuť:

15. 4. o 15.00 – Poézia. Povzdych, pásmo o básnickej tvorbe Rudolfa Slobodu
Na vypočutie v Archíve RTVS

Spomínanie s básnikom Jozefom Mihalkovičom. Pripravila Jana Hevešiová. Rudolf Sloboda, známy predovšetkým ako prozaik, by sa 16. apríla dožil 85 rokov. Málokto však vie, že písal i básne a v roku 1977 vyšli aj knižne pod názvom „Večerná otázka vtákovi“. Sloboda bol typ filozofa - spisovateľa dobre rozhľadeného v histórii. Také sú aj jeho verše. O nich sa v roku 2013 porozprávala Jana Hevešiová s básnikom Jozefom Mihalkovičom, ktorý bol jeho dávnym a dobrým priateľom. Verše recituje Boris Farkaš.


15. 4. o 22.30 - Medzi hlasmi. Literárne soirée Dušana Taragela: Rudolf Sloboda

V polhodinovej relácii, venovanej hercom a herečkám interpretujúcim literárne diela, si pripomenieme tvorbu Rudolfa Slobodu. Tento významný slovenský spisovateľ sa narodil pred 85. rokmi a vy si budete môcť vypočuť jednu jeho poviedku, jednu esej a jednu báseň. Interpretovať vám ich budú herečka Soňa Ulická a herci Miroslav Trnavský a Vladimír Jedľovský. Reláciu Medzi hlasmi pre vás pripravuje spisovateľ Dušan Taragel.

16. 4. o 19.00 - Rozhlasová hra na nedeľu: Rudolf Sloboda: Rozum; Rudolf Sloboda: Pamäti - úryvok z prózy

16. 4. 2023 uplynie presne 85 rokov od narodenia jedného z najvýznamnejších slovenských prozaikov, Ruda Slobodu. V tento večer si budete môcť na Rádiu Devín vypočuť dramatizáciu jeho románu Rozum (1982), ktorý patrí medzi jeho najvýraznejšie diela, ale i diela slovenskej literatúry osemdesiatych rokov vôbec. Je napísaný ako autoportrét spisovateľa a scenáristu, ktorý sa navonok úmyselne drží na okraji literárnej a filmovej scény. Román, písaný formou ja-rozprávača nie je iba karikatúrou vtedajších pomerov v našej filmovej výrobe, literatúre a kultúre, nie je iba hlbokou sondou do osobnej, rodinnej a tvorivej krízy stredného veku ale i filozofujúcou reflexiou rozumu, rozumnosti, oslavou striedmosti, komentárom k Biblii, filozofii Hegela a Konfucia, dielom, nasýteným životným poznaním a ukážkou literárneho majstrovstva zrelého autora. Rozhlasovú dramatizáciu pripravila Kalinka Búr a premiéru mala 16.4. 2019 v réžii Táne Tadlánkovej. Večer doplníme úryvkom zo Slobodovej prózy Pamäti, v interpretácii Ľubomíra Pauloviča a réžii Jaroslava Riháka z roku 1996

17. - 21. 4. o 22.30 - Čítanie na pokračovanie. Rudolf Sloboda: Stratený raj 1. – 5. časť

Čítanie na pokračovanie z románovej novely "Stratený raj " Rudolfa Slobodu. Dej Slobodovho príbehu sa odohráva v protialkoholickej liečebni a autor v ňom jedinečným spôsobom rozvíja ľudské vzťahy a osudy. Tak ako takmer všetky Slobodove knihy, aj táto svojho času vyvolala nemalý spoločenský rozruch a široký ohlas čitateľov i literárnej kritiky. V réžii Jaroslava Riháka číta Boris Farkaš. Relácia vznikla v roku 1983.

28. 4. o 17.00 - Ars litera: Zlaté rybky Jany Hevešiovej - Rudolf Sloboda

Sú to už takmer tri desaťročia, odkedy o Rudolfovi Slobodovi hovoríme v minulom čase. Debutoval v roku 1965 románom Narcis, ktorý narušil stojaté literárne vody – stal sa kultovým generačným dielom. Zo sveta odišiel ako päťdesiatsedemročný. Zanechal však mnoho kníh, o ktoré je stále záujem. Jana Hevešiová sa rozhodla pre pásmo Definitívny rozchod s mladosťou, ktorého súčasťou je aj rozhovor s Rudolfom Slobodom z decembra 1990 o jeho prvom ponovembrovom románe Krv. Súčasťou Ars litery bude aj posledný rozhovor Jany Hevešiovej s Rudolfom Slobodom z roku 1994 s názvom Jeseň môže prísť aj skôr. Vtedy nikto zo zúčastnených netušil, že o rok nato prišla nie jeseň, ale rovno zima. Smrť. Hosťom relácie bude aj Dušan Dušek, ktorý si zaspomína na prvé stretnutie s jeho tvorbou, ale i posledné náhodné osobné stretnutie. V nočnom kine.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame