Cyklus: Desiatka Anasoft litera 2023

Cyklus: Desiatka Anasoft litera 2023

Nasledujúce dva týždne sa v našom cykle venujeme desiatim pôvodným prózam, ktoré odborná porota ceny Anasoft litera 2023 vybrala do desiatky tých najlepších kníh uplynulého roka.

Začneme rozhovorom s etablovanou spisovateľkou Janou Bodnárovou o jej knihe Patchwork v bielej. Próza má mnoho rovín, porotkyňa Magdaléna Bystrzak upozorňuje na originálne filiácie medzi výtvarnou a literárnou poetikou a oceňuje spôsob, akým Jana Bodnárová píše o materstve, o blízkosti a odcudzení. Viac o próze Patchwork v bielej, ktorá sa, okrem iného, venuje aj fenoménu spomienok, hovorí spisovateľka Jana Bodnárová s redaktorkou Ivicou Ruttkayovou:

Cyklus AL 2023 - Jana Bodnárová o knihe Patchwork v bielej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spisovateľ Jakub Juhász zaujal odbornú verejnosť už svojim debutom Novoročný výstup na Jaseninu v roku 2017 a jeho terajšia kniha PS je druhou vo výbere desiatky ceny Anasoft litera 2023. V rozsiahlom texte autor pátra po Sándorovi Petofim a jeho legende, raz je to životopisné rozprávanie, inokedy cestopis. O podrobnostiach sa s autorom porozprával Rastislav Šimášek:

Cyklus AL 2023 - Jakub Juhász o knihe PS Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Slavka Liptáková a jej román Krajina matiek je treťou knihou vo výbere tohtoročnej poroty ceny Anasoft litera, ktorá sa dostala do desiatky tých najlepších. S autorkou sa zhovárala Andrea Makýšová Volárová:

Cyklus AL 2023 - Slavka Liptáková o próze Krajina matiek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dušo Martinčok a jeho kniha Niekto sa nájde je štvrtou v abecednom poradí vo výbere tohtoročnej poroty ceny Anasoft litera, ktorá sa dostala do desiatky tých najlepších. Pre Duša Martinčoka je susedstvo, medzigeneračnosť a inakosť nosnými témami jeho života a preto ich preniesol aj do literatúry. Zhovárala sa s ním Andrea Makýšová Volárová:

Cyklus AL 2023 - Dušo Martinčok o knihe Niekto sa nájde Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Poetka, prozaička Dominika Moravčíková bola v roku 2019 laureátkou súťaží Poviedka 2019 a Básne SK/CZ, o rok neskôr vydala debutovú zbierku básní Deti Hamelnu, ktorá zaujala odbornú verejnosť. Terajšia zbierka poviedok Dom pre jeleňa, prozaický debut Dominiky Moravčíkovej je vo výbere desiatky najlepších kníh ceny Anasoft litera 2023. O štýle a téme próz v Dome pre Jeleňa sa s Dominikou Moravčíkovou rozprával Rastislav Šimášek:

Cyklus AL 2023 - Dominika Moravčíková o knihe Dom pre jeleňa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Michaela Rosová je viacnásobnou finalistkou ceny Anasoft litery. Je autorkou románu Hlava nehlava, próz Dandy, Malé Vianoce, Tvoja izba. V tomto roku je medzi desiatimi najlepšími knihami aj súbor jej krátkych próz s názvom Nepokojní spáči. Tak ako v jej predchádzajúcich textoch aj v tomto sú autorkine originálne postrehy, vynikajúca štylistika a pocit samoty alebo lásky. Viac už Rastislavovi Šimáškovi povedala autorka:

Cyklus AL 2023 - Michaela Rosová o knihe Nepokojní spáči Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Novela Jakuba Speváka Po funuse je siedmou knihou v abecednom poradí vo výbere tohtoročnej poroty ceny Anasoft litera 2023, ktorá sa dostala do desiatky tých najlepších. Porotkyňa Denisa Ballová o nej povedala: „Po funuse je sebavedomá novela, ktorej témou je vnútorná osamelosť a nepochopenie v rodine. Výnimočné na nej je tiež perspektíva hlavnej postavy, ktorá sleduje svojich pozostalých na kare a tí namiesto smútenia riešia svoje životy a premárnené šance.“ S Jakubom Spevákom sa zhovárala Andrea Makýšová Volárová:

Cyklus AL 2023 - Po funuse s Jakubom Spevákom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ďalej budeme počuť rozhovor so spisovateľkou Veronikou Šikulovou autorkou knihy Líštičky majú rady teplo. Ide o výrazne autobiografickú zbierku poviedok, postrehov a reflexií, o ktorých autorka hovorí ako o opere, kde sa všetky dejstvá odohrávajú na javisku súčasne. S autorkou knihy sa zhovárala Ivica Ruttkayová:

Cyklus AL 2023 - V. Šikulová o knihe Líštičky majú rady teplo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mafiánske balady Dušana Taragela sú deviatou knihou vo výbere tohtoročnej desiatky Anasoft litera 2023. Porotkyňa Renáta Deáková o nej povedala: „Je to text, ktorý paroduje žáner trileru, je skvele napísaný, veľmi zábavný, plný humoru, autor narába s jemným, pikantným jazykom; charakteristika postáv a spôsob rozprávania určite nenechajú čitateľov ľahostajných.“ Na otázky Mariany Jaremkovej odpovedá Dušan Taragel:

Cyklus AL 2023 - Mafiánske balady s Dušanom Taragelom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poslednou nominovanou knihou v semifinálovej desiatke je Dôvod na radosť Soni Uríkovej. „Je to zbierka poviedok, ktorých nosnou témou je problém s vnímaním ženského sveta. Tak isto sa tam opakuje téma návratu ku koreňom, ku ktorému dochádza na vidieku. Dedina je v podaní Uríkovej taká, akú ju poznáme, so sliepkami a zafajčenými krčmami,“ - hovorí o knihe porotkyňa Denisa Ballová. S autorkou sa zhovárala Andrea Makýšová Volárová:

Cyklus AL 2023 - Dôvod na radosť so Soňou Uríkovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Foto/zdroj: AL

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame