110. výročie narodenia Dominika Tatarku

110. výročie narodenia Dominika Tatarku

V utorok 14. marca sme si pripomenuli 110. výročie narodenia Dominika Tatarku.

Prozaik, autor výtvarných, kultúrnych a spoločenských esejí Dominik Tatarka bol výraznou spisovateľskou a neskôr aj disidentskou osobnosťou na Slovensku, respektíve v Československu. Bol signatárom Charty 77 a vo svojej tvorbe sa usiloval prozaicky nastoliť víziu sociálne spravodlivého sveta.

V Rádiu Devín si narodenia tohto významného slovenského spisovateľa pripomenieme od 11. – 17. marca prostredníctvom série relácií publicistického i literárno-dramatického charakteru, ktoré akcentujú kvality jeho diela i odkaz, ktorým výrazne zasiahol do viacerých oblastí slovenského kultúrneho života.

V sobotu 11. marca o 22.30 uvedieme reláciu Medzi hlasmi - špeciál Literárneho soirée Dušana Taragela k Dominikovi Tatarkovi. V nedeľu 12. marca o 15.00 ponúkneme poslucháčom v pásme Próza jeho poviedku Ľudia za priečkou. Od 13. – 17. marca o 22.30 odvysielame 5-dielne Čítanie na pokračovanie z Tatarkovej prózy Ešte s vami pobudnúť. V deň výročia narodenia spisovateľa, v utorok 14. marca, odvysielame o 21.00 pásmo Stanislava Gajdoša Uctiť sa, po ktorom od 22:00 bude nasledovať relácia Diany Mašlejovej Sám proti noci.

Ponúkame vám aj archívny rozhovor, ktorý vznikol pri príležitosti jeho nedožitej storočnice v roku 2013. Priatelia Dominika Tatarku - Juraj Mojžiš, Oleg Pastier a Anton Srholec - v ňom spomínajú na ich osobné stretnutia, hovoria o jeho tvorbe, ale aj občianskom postoji k režimu, ktorý do nej zasahoval:

Archívny rozhovor k 100. výročiu D. Tatarku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozhovory s Dominikom Tatarkom

V roku 2009 sme pripravili zvukový seriál z archívnych záznamov, tak ako sa nám zachovali v Slovenskom rozhlase. V prvej časti sa vrátime do 60. rokov 20. storočia, keď sa ešte verejné médiá mohli s Dominikom Tatarkom rozprávať:

Rozhovory s Dominikom Tatarkom 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Rozhovory s Dominikom Tatarkom 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozhovory s Dominikom Tatarkom 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozhovory s DominikomTatarkom 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozhovory s Dominikom Tatarkom 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spomienka na Dominika Tatarku - Eva Štolbová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame