Cyklus: Leoš Janáček

Cyklus: Leoš Janáček

V cykle týždňa sa venujeme dielu a životu skladateľa, ktorý nikdy nič nenapísal na objednávku, v hudbe ktorého sa kričí, smeje, trpí a raduje. Leoša Janáčka svet rehabilitoval až v 70. rokoch 20. storočia. Dnes sa operné domy predháňajú s uvedením jeho opier, jeho hudba fascinuje a „reže do živého“. Nebol však iba mužom drámy, ale aj hudobných miniatúr a výraznú úlohu zohral pri zaznamenávaní ľudovej hudby. Chodil, nahrával, zapisoval, zbieral, vydával... O tom všetkom bude reč v novom cykle, ktorý pripravila Jarmila Vitovičová.

Janáček mal k slovenskému hudobnému folklóru mimoriadny vzťah. Mnohé z piesní, ktoré zdokumentoval, budete počuť aj na festivale Konvergencie už koncom tohto týždňa. Na tému Janáček a tradičná ľudová hudba sme hovorili s riaditeľkou Ústavu hudobnej vedy SAV Hanou Urbancovou:

Cyklus - Leoš Janáček 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj napriek tomu, že Leoš Janáček patrí rokom narodenia skôr ku generácii Antonína Dvořáka, jeho tvorba patrí k najvýraznejším počinom hudby 20. storočia. Janáčkov život a dielo sú úzko spájané s mestom Brno, kde od mladosti žil. V Brne pôsobí aj muzikológ a janáčkovský editor Jiří Zahrádka. S Janáčkom ho spája už 30 rokov intenzívny vzťah, o ktorom bude hovoriť už tento štvrtok aj na festivale Konvergencie a bol hosťom druhej časti cyklu:

Cyklus - Leoš Janáček 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V tretej časti cyklu budeme hovoriť o opere, ktorá ho preslávila po celom svete. Už v rokoch 1887-88 napísal Janáček svoju prvú operu Šárka na text Juliusa Zeyera. Ale pretože pre svoje "protismetanovské" postoje nebol v Prahe obľúbený, nedostal od Zeyera súhlas na použitie textu. Prácu na opere tak musel odložiť a vrátil sa k nej až v roku 1919. Medzitým napísal rad opier, o ktorých sme hovorili s muzikológom Vladimírom Zvarom:

Cyklus - Leoš Janáček 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Na tohtoročných jarných Konvergenciách sa v rámci programu predstaví huslista Daniel Rumler, s ktorým sa Jarmila Vitovičová porozprávala o komornej tvorbe Leoša Janáčka:

Cyklus - Leoš Janáček 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



„Ja milujem hudbu...“ vyznával sa vo svojej korešpondencii Leoš Janáček. Pri tvorbe nového hudobného jazyka malo pre Janáčka veľký vplyv štúdium ľudovej piesne, záujem o ľudskú psychiku a záznam ich prejavov, tzv. nápěvky mluvy. A práve tento objav mu pomohol zdôrazniť v operách psychologické stavy jednotlivých postáv a tým zvýrazniť ich pravdivosť. Cyklus uzatvárame s dramaturgom festivalu Konvergencie Andrejom Šubom:

Cyklus - Leoš Janáček 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Janáček sa v 20. rokoch 20. storočia zúčastnil festivalov novej hudby, kde bol vnímaný ako jeden z najprogresívnejších tvorcov. Jeho rozlet ukončil zápal pľúc, na ktorého následky zomrel v roku 1928.

foto/zdroj: Archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame