Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu
27. januára 1945 bol oslobodený koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz, najväčší z nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov. V roku 2005 bol práve 27. január vyhlásený Organizáciou spojených národov za deň, počas ktorého si svetová verejnosť pripomína obete holokaustu.

Rádio Devín v súvislosti s týmto pamätným dňom pripravilo vo vysielaní špeciálny program. V štvrtkovom Ladení sa Zuzana Golianová zamerala na historické fakty a holokaust z pohľadu súčasného kontextu. Jej hosťami boli historik Ján Hlavinka z Historického ústavu SAV, riaditeľ Múzea židovskej kultúry Michal Vaněk a vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok:

L 26.1.23 - Rozhovor s historikom Jánom Hlavinkom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozhovor s riaditeľom Múzea židovskej kultúry Michalom Vaněkom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Linka RD 26.1.23 - Vedúci Múzea holokaustu v Seredi, Martin Korčok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V relácii Ars litera od 17:00 sa Zuzana Galková venovala Petrovi Karvašovi a jeho knihe V hniezde, v ktorej reflektuje okrem iného aj nástup fašizmu a hrozbu vznášajúcu sa nad osudom seba i rodiny - relácia na vypočutie.

Diskusný večer Príbehy spravodlivých s Dagmar Mozolovou ponúkol poslucháčom príbehy ľudí, ktorí zachraňovali počas vojny ľudské životy. O svoje osobné príbehy sa s nami podelili profesor Juraj Stern a docentka Denisa Nikodémová. - viac informácií.




foto/zdroj: archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame