Spomienkový cyklus na Júliusa Satinského

Spomienkový cyklus na Júliusa Satinského

29. decembra 2022 si pripomenieme 20 rokov od odchodu Júliusa Satinského. Pri tejto príležitosti vám ponúkame spomienkový cyklus rozhovorov, v ktorom si na neho zaspomíname ako na humoristu, divadelníka, filmového herca, autora, speváka, ako na človeka renesančného, ktorý ovplyvnil ďalšie generácie.

Zuzana Golianová sa v rozhovoroch vráti k niektorým jeho účinkovaniam, aktivitám i spoluprácam, a na začiatok sa zameria na to herecké – na dvojicu Lasica – Satinský. Aký bol Július Satinský, či už v rámci legendárnej dvojice alebo v rámci ich spoločného pôsobenia na prelome 60. a 70. rokov v Divadle na Korze si vypočujete v archívnych spomienkach Milana Lasicu a Vladimíra Štefka:

Spomienkový cyklus na Júliusa Satinského 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Milan Kňažko sa s Júliusom Satinským zoznámil už ako dieťa a ich herecké životy – či už v divadle alebo vo filme - sa za tie desaťročia neraz pretli. V nasledujúcich častiach si vypočujete, ako si na Júliusa Satinského spomína herec Milan Kňažko, ale aj jeho ďalší súputníci a priatelia - spisovateľka Daniela Kapitáňová, vydavateľ Koloman Kertész Bagala, editor súborného diela dvojice Lasica-Satinský Martin Plch a riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič:

Spomienkový cyklus na Júliusa Satinského 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spomienkový cyklus na Júliusa Satinského 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Spomienkový cyklus na Júliusa Satinského 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V posledných častiach cyklu budete počuť jeho dcéru Luciu Molnár Satinskú. Spravuje otcovu pozostalosť a vďaka jej editorskej práci sa k nám v roku 2011 dostala kniha Expedície, ktorá sa ocitla vo vysokých priečkach v koncoročných čitateľských anketách. Dva roky na to vyšiel titul Listy Oľge a po piatich rokoch to boli dva originálne zväzky Gundžovníkov. Pred ich vydaním si Zuzana Golianová pozvala do štúdia Luciu Molnár Satinskú, aby predstavila, čo to Gundžovníky vlastne sú:

Spomienkový cyklus na Júliusa Satinského 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Po Gundžovníkoch z roku 2018 prišla v roku 2022 ďalšia kniha, i keď tá nepatrí priamo do pozostalosti Júliusa Satinského. Autorkou je Lucia Molnár Satinská a ide o listy písané otcovi, prostredníctvom ktorých sa vyrovnávala s jeho stratou keď mala 16 rokov. Kniha sa volá Milý tato a viac zisťovala Zuzana Golianová:

Spomienkový cyklus na Júliusa Satinského 6 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame