Stratení v čase: Sokolské hnutie v I. ČSR

Stratení v čase: Sokolské hnutie v I. ČSR

V nedeľu 18.12. budete mať možnosť vypočuť si záverečnú časť tohtoročného cyklu Stratení v čase. V tomto rozprávaní o stratených menách a stratených príbehoch našich dejín budeme hovoriť o spolkovom hnutí Sokol. Išlo nielen o telovýchovné aktivity, ale aj o demokratizáciu spoločnosti a vlastenectvo. Vďaka historičke Elene Mannovej sa dozvieme viac o realite I. Československej republiky, ale aj o antifašistickom odboji, do ktorého sa zapojilo množstvo Sokolov a Sokoliek. Elena Mannová, rovnako ako Vladimír Holčík zo Sokolskej únie Slovenska, majú blízkych príbuzných, ktorých sa táto téma týka. Porozprávala sa s nimi redaktorka Ivica Ruttkayová:

Stratení v čase: Sokolské hnutie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Viac o Sokolskom hnutí, ktoré zakázali dve totality, budeme počuť v nedeľu 18.12. od 18,00 v RD. Dozvieme sa mnohé mená a historické fakty, čo roky neboli spájané so Sokolom a jeho členmi a členkami. Napriek tomu so Sokolským hnutím zásadne súvisia.       

Ideál zdravého tela, pravidelného pohybu, kvalitných medziľudských vzťahov a mravných hodnôt, jednak osobných a jednak v spoločnosti, tak by sme mohli dnes v 21. storočí charakterizovať v skratke ciele Sokolského hnutia, ktoré má korene v národno -  emancipačnom hnutí 19. storočia. V 20. storočí prežilo dve totality, ktoré ho zakázali. Vďaka autentickým spomienkam a novým výskumom sa dozvieme viac o osude Sokola, ale predovšetkým Sokolov a Sokoliek. V čase mieru, ale aj v tých najťažších rokoch druhej svetovej vojny.

O svoje zážitky sa s nami podelí dnes deväťdesiatdva ročná pani Jaroslava Čelková, ktorá je od štyroch rokov Sokolkou dušou a telom. Vďaka historičke Elene Mannovej sa dozvieme viac o realite I. Československej republiky, ale aj o antifašistickom odboji, do ktorého sa zapojilo množstvo Sokolov a Sokoliek, ktorých mená a činy často nie sú dodnes známe. Téma je jej o to bližšia, že jej stará mama Emília Zálešáková  bola Sokolkou a so starým otcom legionárom Aloisom  Zálešákom boli aktívne zapojení do antifašistického odboja.
Rovnako si vypočujeme rozprávanie dlhoročného člena Sokolskej únie Slovenska Vladimíra Holčíka, ktorého celá rodina cvičila v Sokole a jeho otec Rudolf Holčík bol počas vojny väznený za odbojovú činnosť. Spomienky doplní syn kardiológa Vladimíra Haviara Vladimír Haviar mladší, ktorý z rodinného rozprávania pozná aspoň časť odbojovej činnosti svojho otca. Rozhlasový archív roky uchovával autentické výpovede legendárnej Bielej pani odboja Františky Hrubiškovej, ktorá bola, podľa najnovších historiografických výskumov, tiež členkou Sokola. Je zrejmé, že mnohé prepojenia podzemnej činnosti vychádzali z priateľstiev ľudí, ktorí sa poznali zo Sokola a boli za slobodu krajiny ochotní riskovať aj život. Za všetky mená môžeme spomenúť Rudolfa Viesta a Jozefa Gabčíka. Mnohé z týchto osobností,  rovnako mužov ako žien, sa zúčastnili prípravy a bojov Slovenského národného povstania.        

Sú to príbehy o odvahe, inteligencii, vzájomnej spolupráci a viere v demokraciu, čo neboli nikdy v plnej miere docenené.   


foto/zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame