Stratení v čase: Bratislavská punková scéna 80. rokov

Stratení v čase: Bratislavská punková scéna 80. rokov

Vysielame v nedeľu 11.12. o 18.00 v Rádiu Devín

Nová časť cyklu Ivice Ruttkayovej bude patriť punkovej scéne v Bratislave 80. rokov. S odstupom rokov sa znova môžeme pozrieť na tento subkultúrny fenomén, ktorý priniesol do reálneho socializmu nielen výraznú hudbu a neprehliadnuteľné zjavy punkerov a punkeriek, ale aj strety s políciou a sledovanie týchto mladých ľudí, často vo veku okolo 15 rokov, Štátnou bezpečnosťou.

Práve týmto totalitným praktikám sa venoval archivár a historik Radoslav Ragač, ktorého rozprávanie budeme počuť. O punkovej hudbe a jej koreňoch vo Veľkej Británii, ako aj o postupnom presahu na našu scénu a o dopade na usporiadanú realitu reálneho socializmu bude hovoriť hudobník a bádateľ Peter Markovski. Vrátime sa v čase do situácie undergroudovej a samizdatovej kultúry a vďaka spomienkam Ľudmily Pastierovej, manželky básnika a samizdatového vydavateľa Olega Pastiera, sa dozvieme o existencii samizdatového vydania knižky signatára Charty 77 Tomáša Petřivého Krásny nový svet 1984 – Antológia rockovej poézie 1976 – 1984. Básnik a publicista Tomáš Petřivý zomrel za dodnes nevyjasnených okolností v roku 1986.

Vďaka uchovaným samizdatovým časopisom v archíve Ľudmily Pastierovej dnes vieme aj o existencii punkového samizdatového časopisu, ktorého proveniencia však nie je jasná. Je totiž možné, že išlo o podvrh ŠTB v snahe infiltrovať sa do tohto prostredia.

Autorka Ivica Ruttkayová oslovila aj tých, ktorí sa aktívne pohybovali v tomto čase a v tomto priestore a spájal ich punk ako hudba, ale aj ako postoj a názor. O svojich spomienkach budú hovoriť hudobník Marcel Duchoň zo skupiny Davová psychóza a fotografka Lucia Bartošová.

Hudobník a dokumentarista Braňo Špaček zo skupiny Kosa z nosa má rovnako osobné spomienky na tieto roky a na bratislavskú punkovú scénu. V roku 2022 pripravil film z televízneho cyklu RTVS ŠTB – Prísne tajné, čo sa venuje práve tejto problematike. Odohráva sa v ňom priama konfrontácia s vysokým dôstojníkom ŠTB, ktorý mal v popise práce sledovať a perzekuovať tzv. Závadovú mládež. Ale, ako hovorí historik Radoslav Ragač, závadový bol systém, ktorý prenasledoval tínedžerov a tínedžerky za počúvanie a hranie hudby a za účesy.


Foto/ Zdroj: Lucia Bartošová/sng.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame