Poznáme víťazné rozhlasové hry Prix Ex Aequo 2022

Poznáme víťazné rozhlasové hry Prix Ex Aequo 2022

Vyhlásením výsledkov vo vysielaní Rádia Devín vyvrcholil v piatok večer 11. novembra v Bratislave 14. ročník medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo. Jeho organizátormi boli RTVS v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU).

Festival Prix Ex Aequo, ktorý vytvára priestor pre medzinárodnú výmenu informácií a reflexiu rozhlasovej drámy pre deti a mládež, ilustroval aktuálne trendy v umelecky zaujímavej oblasti. Súťažné rozhlasové hry v dvoch kategóriách demonštrovali, ako pokročilá práca s technológiami v konečnom dôsledku podporuje fantáziu, učí ľudskosti a ponúka deťom a mládeži zaujímavý myšlienkový obsah.

Celkovo súťažilo 25 dramatických titulov z 15 krajín – 14 rozhlasových hier v kategórii rozhlasových rozprávkových hier a 11 rozhlasových hier v kategórii rozhlasových hier pre
mládež.

PRIX EX AEQUO za najlepšiu rozhlasovú rozprávkovú hru si odniesla rozhlasová hra Zrkadlo na školskom dvore autorky Monicy Vikström-Jokela a režisérky Jessicy Eden-von Numers z produkcie YLE – Fínskej vysielacej spoločnosti (Yleisradio) z Fínska.

PRIX EX AEQUO za výnimočný výkon v rozhlasovej rozprávkovej hre získal Nicky Coghlan - autor, producent, dramaturg, režisér, zvukový majster a v neposlednom rade herec v hre Cisárove nové háby z produkcie RTÉ – Raidió Teilifís Éireann z Írska.

PRIX EX AEQUO za najlepšiu rozhlasovú hru pre mládež patrí rozhlasovej hre Ily autorky a režisérky Astrid Mohlin z produkcie SR – Švédskeho rozhlasu zo Švédska. 

Laureátkou PRIX EX AEQUO za výnimočný výkon v rozhlasovej hre pre mládež sa stala Carol Walsh autorka a dramaturgička hry Cereálie z produkcie RTÉ – Raidió Teilifís Éireann z Írska. Slovenská sekcia Medzinárodnej únie pre detskú knihu (SkIBBY) udelila cenu za rozhlasovú adaptáciu rozprávke Sesuo (Sestra) z produkcie Litovského rozhlasu (Lithuanian National Radio).

Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame