Cyklus: Divadelná Nitra 2022

Cyklus: Divadelná Nitra 2022

V piatok sa začína Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý po období pandémie bude opäť - tak ako má v názve - medzinárodný. Počas aktuálneho týždňa vám v rámci nášho cyklu Mariana Jaremková spolu s kurátorom zahraničného programu Jánom Šimkom predstavujú jednotlivé zahraničné inscenácie a ich tvorcov. Témou 31. ročníka festivalu je Krehkosť, ku ktorej sa viaže aj otváracie predstavenie - inscenácia Sad Sam Matúš a variujú ju aj inscenácie, ktoré môžete na Divadelnej Nitre vidieť v sobotu. Pokračuje Ján Šimko:

Cyklus - Divadelná Nitra 2022 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Otváracie predstavenie, inscenáciu Sad Sam Matúš, si môžete pozrieť na Divadelnej Nitre v piatok o 18h. V tento deň sa festival začína a v programe jeho úvodného dňa nájdete napr. aj eko projekt o nevyhnutnosti chrániť krehkú prírodu a životné prostredie Kým nastane ticho autorky a dramaturgičky Slavky Civáňovej, režisérky Ivety Ditte Jurčovej a umeleckého kolektívu nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. Projekt kombinuje umeleckú a edukatívnu časť, tú umeleckú tvoria interaktívne audio a videoinštalácie, performatívne vstupy trojice hercov, ktorí na podklade dokumentárneho materiálu (občianske protesty proti neoprávnenej ťažbe dreva v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007) prinášajú súčasný pohľad na vzťah človeka ku krajine a na stav slovenských lesov. Súčasťou predstavenia je vzdelávací program pre deti a ich rodičov. To všetko v piatok o 16-tej v štúdiu Divadla Andreja Bagara.

Mariana Jaremková pokračuje v predstavovaní zahraničného programu Divadelnej Nitry s kurátorom Jánom Šimkom s dôrazom na tie inscenácie, ktoré môžete vidieť v sobotu: 

Cyklus - Divadelná Nitra 2022 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Amanda môžete vidieť v Novej synagóge v Nitre v sobotu o 22h. To boli teda dve inscenácie z bohatého sobotného programu Divadelnej Nitry. Okrem nich je na programe napr. aj Timeout Burnout. Tanečné sólo a zároveň tenisový zápas v podaní jedného muža - Lukáša Bobalíka -  je hrou vytrvalosti. Vidieť ho môžete o 17h vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara. No a rovnako v sobotu o 20h vystúpi na námestí Katarzia. Koncert je otvorením Nitrianskej Bielej Noci.

O tom, aký program ponúka Divadelná Nitra v nedeľu, teda 25. septembra, si vypočujte v tretej časti cyklu. Predtým, než ho otvorí prvá inscenácia, si môžete ísť vypočuť aj diskusiu o vojne na Ukrajine - o 10.30 v Synagóge:

Cyklus - Divadlená Nitra 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pokračujeme slovenskou inscenáciou Swing Heil!, s ktorou sa na Divadelnej Nitre predstaví Divadlo Pôtoň a Horácke divadlo z Jihlavy. Na tlačovej konferencii o inscenácii hovorila autorka a režisérka Iveta Ditte Jurčová a o inscenácii Žiť sen so starou mamou kurátor zahraničného programu Ján Šimko:

Cyklus - Divadelná Nitra 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V záverečnej časti cyklu sa budeme venovať posledným dňom festivalu - teda utorku a strede, kedy je program už výlučne slovenský. O prvej inscenácii Otec, matka, chľast, s ktorou príde do Nitry košické divadlo Thália povie jej režisér József Czajlik:

Cyklus - Divadelná Nitra 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: nitrafest.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame