Rozhovory: Kúl-túr na Slovenskom alternatívnom lete

Rozhovory: Kúl-túr na Slovenskom alternatívnom lete

Výber rozhovorov z priameho prenosu 15. 7. 2022

Slovenské alternatívne leto sa po 27 rokoch vrátilo na hrad Bzovík pri Krupine. Jarmila Vitovičová a Martin Uram si preto do improvizovaného štúdia pozvali historika Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine Miroslava Lukáča, aby povedal o kultúrnom a historickom kontexte regiónu Hont. Vysvetlil tiež akú úlohu zohrával v dejinách, pripomenul rodákov z regiónu, predstavil aktuálne aktivity múzea či historicko-turistické atrakcie v Krupine a okolí:

Bzovík_01_Lukáč_Múzeum A. Sládkoviča Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V banskoštiavnickej Galérii Schemnitz sprístupnili výstavu holandsko-americkej výtvarníčky Eden Mitsenmacher a slovenskej autorky Paulíny Halasovej. Obe dámy v nadväznosti na kultúrne stereotypy a rýchlosť vonkajších podnetov v technologickej spoločnosti reflektujú rôzne aspekty prežívania času a naše nutkanie manipulovať s jeho trvaním. Martinovi Uramovi viac povedala kurátorka Martina Ivičič:

Bzovík_02_Galéria Schemnitz Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Naše improvizované štúdio navštívil aj starosta obce Bzovík Boris Sedmák. Moderátori sa ho pýtali na históriu hradu, ktorý v priebehu stáročí menil svoju funkciu. Dozvedeli sa tiež o tom, za akých okolností túto pamiatku obnovujú a aký by bol ideálny stav:

Bzovík_03_starosta_Sedmák Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Festival Slovenské alternatívne leto založil Maroš Pavúk, ktorý stojí aj za legendárnym breznianskym klubom Bombura. Po 27 rokoch má vo svojom tíme pokračovateľov Sašu Pastorkovú a Juraja Pastorka. Všetci traja boli hosťami Jarmily Vitovičovej a Martina Urama:

Bzovík_04_Rozhovor s organizátormi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Na festivale vystúpilo aj Tibor Feledi Kairos Quintet. Lenka Molčányiová, Tibor Feledi a Michal Šelep po svojom vystúpení na Akropola Kremnica stage zavítali do improvizovaného štúdia, kde hovorili o svojich dojmoch z vystúpenia i o tom, ako vyzerajú ich tvorivé sústredenia:

Bzovík_05_Tibor Feledi Kairos Quintet Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes sa na organizácii festivalu podieľajú aj dve nezávislé kultúrne centrá zo stredného Slovenska. Akým spôsobom vstupujú do dramaturgie a s čím pomáhajú na festivale, prezradili Milan Zvada z centra nezávislej kultúry Záhrada a Zdenko Gális z kremnickej Akroply:

Bzovík_06_Záhrada a Akropola Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súčasťou festivalu Slovenské alternatívne leto boli aj stánky mimovládnych organizácií a diskusie podporujúce občiansku spoločnosť. Ich koordinátorom bola Csilla Droppová, ktorá v rozhovore vysvetlila, aké miesto majú tieto aktivity na festivaloch:

Bzovík_07_Csilla Droppová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Program na hlavnom pódiu Slovenského alternatívneho leta – Bombura stage otvoril projekt vLáska. Marián Slávka po svojom vystúpení zavítal aj do improvizovaného štúdia v jednej z bášt bzovíckej pevnosti:

Bzovík_08_Marián Slávka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A vypočujte si aj rozhovor s Milanom Špillerom, manažérom NTS tria, ktoré tiež bolo medzi účinkujúcimi na Slovenskom alternatívnom lete. V tomto elitnom hudobnom triu hrajú traja špičkoví sólisti - Michal Nejtek, Petr Tichý a Štěpán Smetáček. Viac o ich účinkovaní ale aj plánoch a ambíciách zisťovali Martin Uram a Jarmila Vitovičová:

Bzovík_09_NTS Trio Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame