Marián Varga '75 – Príbeh hudby / Divergencie, LP č.2, 1981

Marián Varga '75 – Príbeh hudby / Divergencie, LP č.2, 1981
Vysielame v premiére v nedeľu 24. 7. o 12:00 v RD.

Marián Varga a Collegium musicum, Divergencie, LP č.2, 1981

Pre nezainteresovaných poslucháčov bude asi veľkým prekvapením Vargova symfonická skladba Musica concertante, ktorá zapĺňa C stranu dvojalbumu Divergencie. Marián Varga sa od začiatku svojho pôsobenia intenzívne zaoberal tzv. vážnou hudbou - z tejto sféry vlastne vyšiel - a vyvrcholením jeho dovtedajšej skladateľskej činnosti v tejto oblasti bol päťčasťový neoklasicistický koncert pre orchester, v tomto prípade pre Symfonický orchester Československého rozhlasu, ktorý dirigoval T. Koutník.

Na jeho príprave Varga spolupracoval s čerstvým absolventom kompozície Vojtechom Magyarom, ktorý sa podieľal najmä na inštrumentácii skladby pre symfonický orchester a rozpisovaní partov pre nástrojové obsadenie. Vojtech Magyar sa objavuje aj na pesničkovej D strane v súvislosti so sláčikovým kvartetom, ktoré nesie jeho meno.

Kvarteto sa neskôr premenovalo na Moyzesovo a Marián s ním spolupracoval aj oveľa neskôr na nahrávke inštrumentálnej verzie vianočnej suity. Okrem Pavla Hammela tu zaznie aj hlas Janka Lehotského, ktorý je aj interpretom jednej z najkrajších Vargových piesní Pomôž mi.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame