Cyklus: Finalisti Ceny Oskára Čepana 2021

Cyklus: Finalisti Ceny Oskára Čepana 2021

Cena Oskára Čepana je určená vizuálnym umelcom do veku 40 rokov. Zastrešuje ju Nadácia – Centrum súčasného umenia spolu s platformou na podporu súčasného umenia collective. Medzinárodná porota tento rok posudzovala portfóliá 42 prihlásených autorov a autoriek a vybrala až 5 finalistov/-iek, ktorými sú: Luki Essender, Èv van Hettmer, Ondřej Houšťava, Tamara Kametani a Viktorie Langer. Cyklus rozhovorov o tomto ročníku Ceny Oskára Čepana vznikol ešte pred lockdownom.

V prvej časti sa Omar Mirza rozprával s finalistkami a finalistami 26. ročníka Ceny Oskára Čepana. Prezradili nám, prečo sa rozhodli prihlásiť do ocenenia určeného pre vizuálnych umelcov do 40 rokov:

Cena Oskára Čepana 2021-Finalisti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V druhej časti si vypočujete rozhovor so zástupkyňou medzinárodnej poroty Edith Jeřábkovou:

Cena Oskára Čepana 2021-Porota Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V tretej časti sa Omar Mirza venuje zaujímavosti aktuálneho ročníka, ktorou je, že všetci finalisti pôsobia v zahraničí. Pochádzajú zo Slovenska alebo tu študovali, no nikto z nich tu nežije. Aktuálny ročník sa teda nesie v duchu výraznej internacionalizácie projektu. Zaujíma vás, v akom duchu sa nesie výstava finalistov?

Cena Oskára Čepana 2021-Zahraničie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo štvrtej časti sa Omar Mirza venuje výstave finalistov a finalistiek v bratislavskej Kunsthalle. Dozviete sa, ako vznikla spolupráca s Kunsthalle a ako sa kurátori popasovali s neľahkou úlohou spoločnej výstavy piatich rozdielnych umelcov:

Cena Oskára Čepana 2021-Výstava Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V poslednej časti cyklu si vypočujete viac o dielach finalistov a finalistiek na výstave v bratislavskej Kunsthalle. Čo na výstave po zrušení pandemických opatrení uvidíme?

Cena Oskára Čepana 2021-Diela Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cyklus by sme mohli uzatvoriť slovami kurátorov výstavy finalistov Lucie Gavulovej a Jena Kratochvila: „Tohtoročná Cena Oskára Čepana 2021 nediktuje divákom ako sa majú správať, neukazuje doprava ani doľava, nesnaží sa autority nahradiť novými, ale otvorene a zároveň s presnosťou ponúka možnosť zmeny či úniku zo slepej uličky, v ktorej sa zdanlivo bezvýchodiskovo spoločne tlačíme.“



Foto/ Zdroj: www.oskarcepan.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame