Parnas: Sv. Augustín / Vyznania

Parnas: Sv. Augustín / Vyznania

: V premiére každý pracovný deň – od pondelka 11.10.2021, vždy o 18:30 a v repríze nasledujúci deň o 13:30 v Rádiu Devín.

Relácie si môžete vypočuť v našom štandardnom archíve, alebo na podstránke Parnasu.

„Vyznania sv. Augustína vznikli koncom 4. storočia, odvtedy už vyše pol druha tisícročia sa čítajú, študujú, prekladajú ako geniálne dielo náboženské, filozofické, literárne. Je to najúprimnejšia a najkrajšia autobiografia, aká bola kedy napísaná.Dielo, ktorému nenájdeme nič rovnocenné v rímskej literatúre, vnútorne pravdivé, ľudské a úchvatné. Augustín bol jediný antický filozof kresťanstva, ba jediný latinský mysliteľ, ktorý si zaslúži označenie filozof."

Toto sa dočítame v úvode Júliusa Paštéku k slovenskému prekladu Vyznaní. Dr. Paštéka cituje ďalšie charakteristiky Augustína z Hipponu od európskych intelektuálnych autorít: niektorí ho označujú ako posledného človeka antiky, druhí za tvorcu stredoveku, resp. za moderného človeka, prvého existencialistu. Viac o tomto diele si vypočujete v novom 55 dielnom cykle Parnas. Takmer 3 mesiace budeme počúvať kompletné čítanie z Augustínových Vyznaní v interpretácii Jána Galloviča. Do tohtoročného Parnasu sme vybrali preklad Jána Kováča, vydanie z roku 2014. Čítania ako vždy doplnia piatkové rozhovory s odborníkmi. K počúvaniu vás pozýva autorka projektu Parnas Táňa Kusá.


Foto/Zdroj: wikimedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame