Cyklus: Slovenská architektúra 20. storočia

Cyklus: Slovenská architektúra 20. storočia

Premiérový autorský cyklus redaktora Rastislava Šimáška o fenoméne slovenskej architektúry v komplikovanom 20. storočí.

Vznik I. ČSR bol významný aj v oblasti architektúry, vytvárali sa podmienky pre jej rozvoj potrebou stavať verejné budovy, priemyselné stavby, vily aj nájomné byty. V Československu sa osobitne udomácnil funkcionalizmus a na jeho odkaz aj osobnosti nadväzovali, neskôr v povojnovom období po vzniku fakulty architektúry, prvé generácie domácich architektov. Pokračuje Rastislav Šimášek:

Cyklus-Slov. arch. 20. storočia-1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Niektoré osobnosti zo zakladateľskej generácie architektov ako napr. prof. Emil Belluš tvorili aj v povojnovom spoločenskom prostredí – na jeho pozvanie prišiel do Bratislavy na novozaloženú Fakultu architektúru baťovský architekt, autor slávneho zlínskeho mrakodrapu „jedenadvacítky“ – Vladimír Karfík. Generácia kvalitných architektov so skúsenosťami s produktívneho medzivojnového obdobia odchovala nové tvorivé osobnosti, ktoré dominovali od konca 50. rokov. Pokračuje Rastislav Šimášek:

Cyklus-Slov. arch. 20. storočia-2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nasledujúca časť hovorí o povojnovom období, kedy sa po spoločenských zmenách v roku 1948 aj v architektúre presadzoval socialistický realizmus. Nová generácia architektov zastúpená osobnosťami ako Ferdinand Milučký, Vladimír Dědeček a Ivan Matušík tak tvorili v dobe paradoxov. Pokračuje Rastislav Šimášek:

Cyklus-Slov. arch. 20. storočia-3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako architekti reagovali na impulzy 60. rokov, aké boli ich nové pohľady na témy a ako sa darilo či nedarilo ich realizovať aj v ďalších rokoch, kedy už museli riešili najmä otázky hromadnej bytovej výstavby sídlisk pre generáciu tzv. „husákových detí“? S prof. Henrietou Moravčíkovou pokračuje v rozhovore Rastislav Šimášek:

Cyklus-Slov. arch. 20. storočia-4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Záverečná časť začne pri prehodnocovaní povahy architektúry v 80. rokoch, kedy sa znovu začali riešiť otázky čo a pre koho je ulica, či námestie, spomenieme aj stavebnú ľubovôľu po Novembri 89 a s niektorými osobnosťami sa budeme pýtať, čo to vlastne dobrá slovenská moderná architektúra je. Pokračuje Rastislav Šimášek v rozhovore s prof. Henrietou Moravčíkovou:

Cyklus-Slov. arch. 20. storočia-5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame