Cyklus: Hudba Adventu a Vianoc

Cyklus: Hudba Adventu a Vianoc

Premiérový cyklus o hudbe, ktorá je spätá s obdobím Adventu a Vianoc, pripravila Jarmila Vitovičová v rozhovoroch s hudobnou vedkyňou SNM-Hudobného múzea Sylviou Urdovou.

Hudba je oddávna súčasťou osláv vianočných sviatkov, cirkevná bola spočiatku v latinčine, no v 13. storočí sa – údajne aj pod vplyvom učenia sv. Františka z Assisi – začali objavovať koledy v národných jazykoch či dialektoch. Vianočná hudba to nemala vždy ľahké. Napríklad Oliver Cromwell ju zakazoval ako hriešnu a puritánski protestanti v celej Európe ju odmietali tiež. Začnime ale tým, čo odjakživa patrí do chrámov. Je to gregoriánsky chorál. Nachádzame v ňom komplex vokálnych spevov skomponovaných na báze latinských biblických textov. Jarmila Vitovičová sa zhovára s hudobnou vedkyňou Sylviou Urdovou:

Cyklus-Hudba Adventu a Vianoc-Gregoriánsky chorál Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V druhej časti cyklu sme sa pozreli do prameňov SNM-Hudobného múzea. Môžeme v nich sledovať zmeny v notácii, melódii, obsadení, ale aj jazyku:

Cyklus-Hudba Adventu a Vianoc-SNM-Pramene Hudobného múzea Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Približne v polovici 18. storočia zasiahol do oblasti sakrálnej hudby prúd umeleckej tvorby označovanej ako pastorálna. Na označenie tejto tvorby sa ujal pojem pastorela:

Cyklus-Hudba Adventu a Vianoc-Pastorela Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


4. časť cyklu sa venuje 1. vianočnej omši Juraja Zruneka. Do 18. storočia nás pozývajú Jarmila Vitovičová a hudobná vedkyňa Sylvia Urdová:

Cyklus-Hudba Adventu a Vianoc-Prvá vianočná omša P. Juraja Zruneka OFM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Česká mše vánoční je najhranejšia a najpopulárnejšia skladba pre vianočné obdobie od českého skladateľa Jakuba Jána Rybu. Neexistuje vari miesto v Československu, kde by sa v tomto období nehrala. Poznáme ju na mnoho spôsobov, dokonca aj v inscenovanej podobe, ale aj v podaní Magdalény Koženej:

Cyklus-Hudba Adventu a Vianoc-Česká mše vánoční J. J. Rybu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame